Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Rada Európy vznikla pred 70 rokmi, stále má pred sebou nové výzvy

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Slovenská republika sa stala členom RE v roku 1993.

Bratislava 5. mája (TASR) - V nedeľu uplynie 70 rokov od momentu považovaného za vznik Rady Európy (RE). V tento deň bola v roku 1949 podpísaná zmluva zakladajúca najstaršiu paneurópsku organizáciu. Vo vyhlásení k výročiu to uviedlo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR.

"Na troskách Európy zničenej a vysilenej vojnovými hrôzami zrealizovali vtedajší demokratickí lídri odvážny a vizionársky projekt spoločnej európskej demokratickej inštitúcie, ktorá s plným opodstatnením a nasadením funguje dodnes," zdôraznil rezort zahraničia.

Slovenská republika sa stala členom RE v roku 1993. "Minulý rok sme si dôstojným spôsobom pripomenuli 25. výročie členstva v organizácii, ktorá nám pomohla budovať základy štátnosti a parlamentnej demokracie v súlade s princípmi právneho štátu a rešpektovania základných slobôd a ľudských práv a prispela tak k úspešnému transformačnému a demokratizačnému procesu SR,” pripomenulo MZVaEZ.

Pred Radou Európy a celým medzinárodným spoločenstvom podľa ministerstva v súčasnosti stoja nové výzvy. "SR verí, že napĺňaním princípov efektívneho multilateralizmu a konštruktívnym dialógom členských krajín sa podarí otvorené otázky prekonať a pokračovať v budovaní tolerantných a inkluzívnych európskych spoločností na princípoch demokracie, ľudských práv a právneho štátu, 830 miliónov Európanov zo 47 členských krajín túto organizáciu i naďalej potrebuje,” uzavrelo MZVaEZ.

Podľa jeho informácií si výkonný orgán RE – Výbor ministrov –výročie slávnostne pripomenie počas svojho nadchádzajúceho zasadnutia 16. – 17. mája 2019 v Helsinkách, kde bude SR zastupovať minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák.