Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Rada pokračuje vo výbere budúcich sudcov Najvyššieho správneho súdu

Ján Mazák, archívne foto. Foto: TASR – Jakub Kotian

Ako prvá sa pred Súdnu radu SR postavila sudkyňa správneho kolégia Najvyššieho súdu (NS) SR Jana Hatalová.

Bratislava 12. mája (TASR) - Súdna rada SR počas stredy pokračuje vo verejnom vypočutí druhej polovice kandidátov na sudcov Najvyššieho správneho súdu (NSS) SR. Predstaviť by sa malo päť adeptiek. Ide o druhé kolo výberového konania, ktoré sa začalo v utorok (11. 5.). Pred Súdnu radu by sa tak malo postaviť celkovo desať záujemcov o sudcovský post novovznikajúcej inštitúcie.

"Súdna rada počas druhého dňa verejne vypočuje päť kandidátok. Súdna rada zasadá ako výberová komisia v plnom počte," povedal v úvode verejného vypočutia predseda Súdnej rady SR Ján Mazák. Mená úspešných kandidátov budú známe vo štvrtok (13. 5.).

Ako prvá sa pred Súdnu radu SR postavila sudkyňa správneho kolégia Najvyššieho súdu (NS) SR Jana Hatalová. Počas prezentácie zdôraznila, že v súdnych rozhodnutiach by mal platiť princíp právnej istoty, teda v rovnakých veciach by sa malo rozhodovať rovnako. "K stabilizácii judikatúry by prispela špecializácia senátov na NSS SR, aby sa každý senát venoval len určitej oblasti," uviedla Hatalová.

Sudkyňa patrila počas pôsobenia bývalého predsedu NS SR Štefana Harabina k jeho kritikom, za čo ju podľa jej slov preložil na sociálnu agendu. "Bolo nás presne 13 a ja neviem pochopiť, prečo nás bolo tak málo. Mnohí sa k nám ani nepridali, ani nás nepodporili," skonštatovala .

Predvídateľnosť súdnych rozhodnutí zdôraznila počas svojho vystúpenia aj právnička a členka Rady pre štátnu službu Zuzana Šabová, ktorá dlhé roky pôsobila aj na Protimonopolnom úrade SR. Nevyhnutné je tiež postupne budovať dobrú povesť súdov. "Tam, kde nastanú pochybenia sudcov, to treba individuálne riešiť. Potrebné je tiež dať sudcom podporu a oporu, čo sa týka ich vystupovania navonok. Treba propagovať aj dobré a kvalitné rozsudky. A tiež je dôležité, aby sa vedenie súdu postavilo za svojich sudcov, keď čelia útokom," vymenovala Šabová.

Výberové konanie na sudcov NSS SR pozostáva z verejného vypočutia pred Súdnou radou a z overenia predpokladov sudcovskej spôsobilosti i majetkových pomerov.

Do výberového konania sa môže prihlásiť sudca, ale i nesudca, ktorý vykonával právnickú prax najmenej po obdobie desiatich rokov a dosiahol vek 30 rokov k dňu výberového konania. V prípade nesudcu je okrem právnického vzdelania podmienkou aj zloženie odbornej justičnej skúšky. Za odbornú justičnú skúšku sa považujú aj advokátska skúška, prokurátorská skúška, notárska skúška a odborná skúška komerčného právnika.

Vznik NSS SR priniesla minuloročná reforma justície. NSS SR má postavenie ako Najvyšší súd SR v oblasti správneho práva. Okrem iného naň prejdú kompetencie disciplinárneho stíhania sudcov i prokurátorov a v určitom rozsahu aj ostatných právnických profesií. Tiež rozhodovanie o ústavnosti a zákonnosti volieb do orgánov územnej samosprávy. Funkčný má byť od 1. augusta. Celkovo je potrebné obsadiť 29 miest sudcov nového NSS SR.