Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Rada pre mediálne služby má koordinovať projekty mediálnej gramotnosti

Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Ambíciou Rady pre mediálne služby bolo získať od prezentujúcich odpoveď na kľúčovú otázku, aké sú najväčšie výzvy rozvoja a podpory mediálnej gramotnosti na Slovensku.

Bratislava 24. októbra (TASR) - Rada pre mediálne služby má ambíciu koordinovať aktérov projektov mediálnej gramotnosti, umožňujú jej to nové zákonné kompetencie. S cieľom vytvoriť platformu na výmenu skúseností v oblasti rozvoja a podpory mediálnej gramotnosti na Slovensku zorganizovala Rada pre mediálne služby v pondelok online okrúhly stôl. TASR o tom informovala hovorkyňa rady Lucia Michelčíková.

Ambíciou Rady pre mediálne služby bolo získať od prezentujúcich odpoveď na kľúčovú otázku, aké sú najväčšie výzvy rozvoja a podpory mediálnej gramotnosti na Slovensku. Okrúhly stôl organizovaný pri príležitosti Svetového týždňa informačnej a mediálnej gramotnosti otvoril riaditeľ Rady pre mediálne služby Ľuboš Kukliš, ktorej kompetenciu iniciovať a vykonávať aktivity podporujúce mediálnu gramotnosť, ale aj výskumnú a analytickú činnosť v tejto oblasti zveril nový zákon o mediálnych službách. Člen Rady pre mediálne služby Pavel Izrael okrúhly stôl vníma ako potrebný impulz na rozvoj aktivít mediálnej gramotnosti na Slovensku.

Ako problematické vnímajú viacerí aktéri najmä absenciu vhodného formálneho vzdelávania budúcich pedagógov, ktorí by mali poznatky z oblasti odovzdávať žiakom a študentom, ale aj limity spôsobené neustálym rozvojom technológií, ktorý je zložité dostatočne rýchlo reflektovať v projektoch zameraných na elimináciu negatívnych dôsledkov ich využívania. Okrúhly stôl, na ktorom sa zúčastnili viacerí členovia rady, považuje regulátor za iniciačné stretnutie. Ide o prvú zo série aktivít, ktorých ambíciou je vytvoriť sieť na efektívne koordinovanie projektov realizovaných v oblasti rozvoja mediálnej gramotnosti a hodnotenia stavu mediálneho prostredia v tomto zreteli.

Ďalšie stretnutie rada plánuje ešte do konca tohto roka.