Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Rada pre mediálne služby povedie skupinu pre boj proti dezinformáciám

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Kancelária RpMS bude mať svoje zastúpenie aj v ďalších dvoch pracovných skupinách ERGA, ktorých pracovnú náplň na nasledujúci rok určilo minulotýždňové plenárne zasadnutie.

Bratislava 8. decembra (TASR) - Rada pre mediálne služby (RpMS) naďalej povedie pracovnú skupinu zameranú na systémové nástroje proti šíreniu dezinformácií a na posilňovanie demokracie v digitálnom prostredí. Vedenie Európskej skupiny regulátorov pre audiovizuálne mediálne služby (ERGA), ktorá je poradným orgánom Európskej komisie pre oblasť mediálnej regulácie, o tom rozhodlo na decembrovom plenárnom zasadnutí. TASR o tom informovala hovorkyňa RpMS Lucia Michelčíková.

"Vnímam ako ocenenie kvality našej doterajšej práce, že nám naši európski partneri dali už štvrtý rok po sebe dôveru viesť aktivity, súvisiace s tak mimoriadne spoločensky naliehavou témou. Od Rady sa predovšetkým očakáva, že bude podporou Komisie pri monitorovacích činnostiach súvisiacich s uplatňovaním Kódexu postupov proti šíreniu dezinformácií," priblížil vedúci analytického odboru kancelárie RpMS Stanislav Matějka, ktorý bude skupinu osobne viesť. Okrem toho bude podľa jeho slov táto medzinárodná pracovná skupina sledovať aj záležitosti súvisiace s prijatím nariadenia o transparentnosti a cielení politickej reklamy, ktorý by mala Európska únia schvaľovať budúci rok.

Ako hovorkyňa ďalej uviedla, kancelária RpMS bude mať svoje zastúpenie aj v ďalších dvoch pracovných skupinách ERGA, ktorých pracovnú náplň na nasledujúci rok určilo minulotýždňové plenárne zasadnutie. Angažovať sa bude v podskupine pre implementáciu a presadzovanie európskeho rámca pre audiovizuálne mediálne služby. "Rovnako tak sa bude Kancelária Rady angažovať aj v činnosti akčnej skupiny zameranej na oblasť mediálnej gramotnosti a akčnej skupiny, ktorej agendou budú vnútorné riadenie, postupy a komunikačné potreby ERGA," dodala Michelčíková.