Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Rada pre mediálne služby reaguje na streľbu monitorom sociálnych sietí

Na snímke policajti po streľbe na Zámockej ulici v Bratislave 12. októbra 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Realizuje tiež aktivity zamerané na obmedzenie prístupu k manifestu strelca.

Bratislava 17. októbra (TASR) - Rada pre mediálne služby v rámci reakcie na minulotýždňovú streľbu na Zámockej ulici v Bratislave spustila monitoring sociálnych sietí a platforiem na zdieľanie obsahu. Realizuje tiež aktivity zamerané na obmedzenie prístupu k manifestu strelca. TASR o tom informovala hovorkyňa rady Lucia Michelčíková.

Kancelária rady spustila bezprostredne po incidente monitoring sociálnych sietí na vyhľadávanie s témou súvisiacich príspevkov. Získava tak prehľad o aktéroch, ktorí o udalosti informujú s najväčším dosahom na verejnú diskusiu. Príspevky obsahujúce nenávistné prejavy voči LGBTI+ komunite, ale aj nenávistné či zľahčujúce komentáre, odhaľuje prostredníctvom špecializovaných technológií a vzhľadom na porušovanie komunitných pravidiel sietí ich nahlasuje ich prevádzkovateľom. "Takto kancelária rady monitoruje dianie na platformách Facebook, Twitter, Telegram, YouTube aj na vybraných webových stránkach," uviedla Michelčíková.

Popri tom kancelária rady realizuje aktivity zamerané na obmedzenie prístupu k manifestu strelca, ktorý sa voľne šíri aj prostredníctvom slovenských a zahraničných verejných úložísk dokumentov. "Už v piatok bol po našej výzve manifest odstránený z úložiska DocDroid a MediaFire, v pondelok ho stiahli aj služba Uloz.to a MEGA.nz. Vieme, že užívatelia dokument nahrávajú na tieto platformy opakovane, nahlasujeme každý ďalší zachytený výskyt. Apelujeme na verejnosť, aby v prípade, ak o tom majú vedomosť, nahlásili dostupnosť manifestu rade," priblížil riaditeľ Rady pre mediálne služby Ľuboš Kukliš.

Kancelária rady sa skontaktovala aj s platformou Twitter, na ktorej útočník uverejňoval svoje plány, manifest a aj informoval o svojom rozhodnutí čin vykonať. Rada chce urobiť podrobný report o správaní sa útočníka na platforme a o krokoch, ktoré platforma v súvislosti s ich šírením podnikla. Má byť východiskom na vypracovanie odporúčaní pre ďalšiu spoluprácu zacielenú na efektívnu prevenciu výskytu obdobných obsahov a prejavov na platforme Twitter v budúcnosti.

V centre Bratislavy na Zámockej ulici došlo v stredu (12. 10.) večer pred podnikom, ktorý navštevuje LGBTI+ komunita, k streľbe. Na mieste zomreli dvaja muži. Zranená bola jedna žena. Páchateľ z miesta činu ušiel. Polícia ho našla na druhý deň ráno mŕtveho. Prípad vyšetruje Národná kriminálna agentúra.