Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Rada pre mediálne služby začala konanie voči TA3 i Rádiu Frontinus

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Regulátor tiež odňal žilinskú a prešovskú frekvenciu Rádiu Goldies za nevyužívanie týchto frekvencií.

Bratislava 9. marca (TASR) - Rada pre mediálne služby (RpMS) na svojom stredajšom (8. 3.) zasadnutí začala správne konanie voči televízii TA3 a Rádiu Frontinus vo veci možnej neobjektívnosti publicistického programu. TASR o výstupoch zo zasadania RpMS informovala jej hovorkyňa Lucia Michelčíková.

Správne konanie voči vysielateľovi TA3 sa týka programu Tak takto?!, odvysielaného 6. februára s hosťom Jeffreym Sachsom, témou bola vojne na Ukrajine. "V diskusii mohlo dôjsť k nezabezpečeniu objektívnosti a nestrannosti programu aktuálnej publicistiky," spresňuje dôvod iniciovaného správneho konania Michelčíková.

Správne konanie voči Rádiu Frontinus sa týka programu Debata Na telefón s hosťom - poslancom Národnej rady SR za Smer-SD Ľubošom Blahom. "V programe mohlo dôjsť k porušeniu povinnosti zabezpečiť objektívnosť a nestrannosť programu aktuálnej publicistiky a k porušeniu zákazu skrytou formou podnecovať nenávisť na základe národného pôvodu, štátnej príslušnosti a príslušnosti k národnosti," informovala Michelčíková.

RpMS sa venovala aj príspevkom na online platformách. V tejto súvislosti zhodnotila neúčelnosť začatia správneho konania vo veci šírenia nelegálneho obsahu v komentároch k príspevku "V osade Svínia majú problém s premnoženými potkanmi. V Sečovciach zas s fetovaním toluénu", ktoré sa objavili na stránke Informácie bez cenzúry na platforme Facebook. Rovnako tak RpMS postupovala v prípade obsahu komentárov k videu na kanáli Hubert Pisecny na platforme Youtube, obsahujúce vyjadrenie "Najhoršia rómska osada je podľa pracovníkov kastračného programu v Sečovciach". "V oboch prípadoch po eskalácii kanceláriou rady prevádzkovateľ platforiem potenciálne nelegálny obsah odstránil," vysvetlila hovorkyňa RpMS.

Regulátor tiež odňal žilinskú a prešovskú frekvenciu Rádiu Goldies za nevyužívanie týchto frekvencií, sankciu vo forme upozornenia na porušenie zákona v prípade nevyužívania svojej žilinskej frekvencie uložil rada Rádiu Rebecca.

RpMS tiež udelila autorizáciu poskytovania audiovizuálnej mediálnej služby na požiadanie (AVMS) 38 subjektom, ktoré v minulosti podľa zákona oznámili rade začatie poskytovania AVMS a do konca roka 2022 požiadali o udelenie autorizácie.