Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Slovensko

Rada pre Slovákov žijúcich v zahraničí pri MS bude rokovať o podpore

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Cieľom spolupráce MS s krajanmi je najmä udržiavanie a rozvíjanie ich národnej identity a vzťahov k Slovenskej republike, objasnil Seman.

Bratislava/Martin 25. októbra (TASR) – V sídelnej budove Matice slovenskej (MS) v Martine sa vo štvrtok (27. 10.) uskutoční rokovanie Rady pre Slovákov žijúcich v zahraničí pri MS. "Po uskutočnení volieb do jej orgánov zloží odpočet plnenia prijatých záverov a prijme ďalšie odporúčania určené na pomoc a podporu krajanských organizácií na nasledujúce obdobie," avizoval program poradného orgánu inštitúcie tajomník MS pre informačnú a mediálnu oblasť Ján Seman.

Priblížil, že na rokovaní sa stretnú delegácie krajanov zo siedmich krajín sveta (Česko, Čierna Hora, Chorvátsko, Francúzsko, Poľsko, Srbsko, Švédsko), predstavitelia Svetového združenia Slovákov v zahraničí, Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí a MS.

"Cieľom spolupráce MS s krajanmi je najmä udržiavanie a rozvíjanie ich národnej identity a vzťahov k Slovenskej republike. Činnosť je taktiež orientovaná aj na budovanie dokumentácie, vedeckovýskumnú a prezentačnú činnosť, ktorá sa týka slovenského zahraničia," objasnil Seman.