Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Rada pre vysielanie a retransmisiu uložila vysielateľom dve pokuty

Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok

Upozornenie na porušenie zákona udelila RVR vysielateľovi RTVS.

Bratislava 8. septembra (TASR) - Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) na svojom zasadnutí uložila vysielateľom dve pokuty. Sankciu v podobe upozornenia na porušenie zákona dostal Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS). TASR o tom v stredu za radu informoval Ľuboš Kukliš.

Pokutu vo výške 663 eur uložila vysielateľovi Markíza Slovakia. Tá ešte 1. februára v čase približne 20.36 h v rámci televíznej programovej služby TV Markíza a tiež 3. februára v čase o približne 20.15 h v rámci televíznej programovej služby Dajto odvysielal program Vo štvorici po opici, ktorý označil ako nevhodný pre maloletých do 15 rokov. TV Markíza 8. februára v čase približne o 20:37 h v rámci televíznej programovej služby TV Markíza TV a 10. februára v čase o približne 20.15 h v rámci televíznej programovej služby Dajto odvysielal program Vo štvorici po opici 3. Ten označil ako nevhodný pre maloletých do 15 rokov, hoci programy obsahovali vulgárne vyjadrovanie, expresívne vyjadrovanie a zobrazenie a prezentovanie drogovej závislosti formou zábavy ktoré vzhľadom na ich kontextuálny výskyt, frekvenciu výskytu, spôsob a formu ich spracovania alebo zobrazenia a vzhľadom na charakter, druh, umelecké a morálne posolstvo diela alebo programu možno považovať za primerané vekovej skupine maloletých od 18 rokov, pre ktoré mal byť klasifikovaný ako nevhodný pre maloletých do 18 rokov.

RVR taktiež uložila pokutu v rovnakej výške vysielateľovi Mac TV. Ten odvysielal 18. februára v čase o približne 6.24 h v rámci televíznej programovej služby Wau a 19. februára v čase o približne03.50 h v rámci televíznej programovej služby Joj Plus program Aféry, ktorý označil ako nevhodný pre maloletých divákov do 12 rokov, hoci obsahoval vulgárne vyjadrovanie a slovnú agresivitu, ktoré vzhľadom na ich kontextuálny výskyt, frekvenciu výskytu, spôsob a formu ich spracovania alebo zobrazenia a vzhľadom na charakter, druh, umelecké a morálne posolstvo diela alebo programu možno považovať za primerané vekovej skupine maloletých od 15 rokov, pre ktoré mal byť klasifikovaný ako nevhodný pre maloletých do 15 rokov.

Upozornenie na porušenie zákona udelila RVR vysielateľovi RTVS. Dôvodom je, že v rámci programovej služby Jednotka odvysielal dňa 12. marca v čase o približne 7.00 h v programe Správy RTVS príspevky Sťahujú ďalšiu šaržu vakcíny AstraZeneca a Úmrtie po očkovaní aj na Slovensku. Podľa RVR došlo k nezabezpečeniu objektívnosti a nestrannosti tohto spravodajského programu tým, že vysielateľ predmetnými príspevkami v dôsledku spôsobu ich spracovania poskytol recipientom nepresné informácie.