Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

B. BUGÁR: Vstup do koalície bola jediná možnosť, dokážeme to občanom

Na archívnej snímke uprostred predseda strany Béla Bugár, vpravo podpredsedníčka strany Lucia Žitňanská a vľavo podpredseda strany László Solymos Foto: TASR/Pavel Neubauer

Na dnešnej Republikovej rady Mosta-Híd šéf strany dodal, že vstup do koalície so Smerom-SD, SNS a #Sieťou bola jediná možnosť, ako zložiť stabilnú vládu.

Bratislava 14. mája (TASR) - Vstup strany Most-Híd do koalície so Smerom-SD, SNS a #Sieťou bola jediná možnosť, ako zložiť stabilnú vládu. Alternatívou boli len predčasné voľby. Po dnešnom rokovaní Republikovej rady Mosta-Híd to povedal predseda strany Béla Bugár.

"Do programového vyhlásenia vlády (PVV) sa dostali aj také veci, ktoré sme nevedeli presadiť ani v pravicovej vláde. Ak budeme aktívni a plniť všetko, čo tam je, jednoznačne vieme dokázať občanom, že to bolo veľmi dobré rozhodnutie," zdôraznil Bugár.

Poukázal tiež na to, že po vstupe do koalície v Moste-Híd žiadne zemetrasenie nenastalo. Bugár sa tu oprel o doterajšie povolebné prieskumy verejnej mienky, ktoré strane pripisujú v priemere 6,5 percenta, čo je aj stranícky volebný výsledok. "Zároveň sa nám rozrastá členská základňa," informoval.

Bugár tvrdí, že základné piliere Mosta-Híd deklarované pred voľbami, teda právny štát, podpora menšín a menej rozvinutých regiónov, sa postupne dostávajú na stôl. "V pripomienkovom konaní je už zákon o tzv. málotriedkach, mal by prísť na júnové rokovanie NR SR. Pripravuje sa aj vyššia valorizácia dôchodkov, je rozbehnutá príprava zákona o menšinovom fonde. Vláda odsúhlasila aj výstavbu rýchlostnej cesty R7," menoval Bugár.

Ďalším balíkom budú podľa jeho slov zákony posilňujúce právny štát. "Robí sa na protischránkovom zákone, ktorý príde na jeseň do parlamentu. Rozbieha sa aj podpora zaostalých regiónov, už v júni by malo byť výjazdové zasadnutie vlády v okrese Rimavská Sobota a priľahlých okresoch," avizoval.

Most-Híd s volebným výsledkom spokojný nebol, na jeho hlbšiu analýzu ešte potrebuje čas. "Je potrebné oveľa hlbšie vyhodnotiť volebné výsledky a to, čo sa stalo posledné dva týždne pred voľbami. Na základe toho budeme musieť možno aj zmeniť stratégiu komunikácie strany," pripustil Bugár.

Na margo komunikácie s opozíciou upozornil, že ak opozičné strany niečo chcú v parlamente presadiť, musia rokovať s koalíciou. "Ak sme my ako opozičná strana chceli v NR SR niečo pretlačiť, museli sme rokovať. Nepodarilo sa to vždy, ale niečo prešlo. My máme zrušenie licenčnej dane v PVV od roku 2018, oni to dali už teraz. Určite budem odporúčať nehlasovať za takéto návrhy. Sú tam však aj opozičné návrhy, ktoré vyslovene nie sú z PVV, a viem si predstaviť, že niektoré, ak dôjde k dohode na koaličnej rade, by sme podporiť vedeli," podotkol.

Predseda poslaneckého klubu Mosta-Híd Gábor Gál uviedol, že na najbližšej májovej schôdzi parlamentu je viac ako 50 opozičných návrhov, ale koalíciu o rokovanie požiadal len Ondrej Dostál (SaS). "Takto sa to robí, nie že predbehneme vládu, len aby sme si urobili PR," vyhlásil.

Most-Híd dnes na Republikovej rade schválil záverečnú správu za minulý rok, rozpočet strany na tento rok, doplnil stranícke predsedníctvo a Republikovú radu o ďalších členov a vytvoril ministerský klub. "Vznikla tiež Rada samosprávy pri strane Most-Híd, kde budú odborníci zo samosprávy. Chceme totiž posilniť aj túto odbornú základňu strany," informoval Gál s tým, že Most-Híd musí zapojiť regióny nielen do straníckej práce, ale musia tiež pomáhať pri výjazdových zasadnutiach aj na stretnutiach s občanmi, aby referovali, čo všetko strana dosiahla.

Strana vznikla v roku 2009. Založili ju bývalí členovia SMK Béla Bugár, Zsolt Simon, Gábor Gál, Tibor Bastrnák a László Nagy. Strana bola v rokoch 2010 - 2012 členom vlády Ivety Radičovej. Neskôr odišla do opozície. Od vzniku prešla viacerými zmenami. Napríklad sa zmenila zo "strany spolupráce" na "občiansku stranu".