Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Rada vlády SR pre Európsku zelenú dohodu sa rozšíri o šesť členov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

Členov rady by tak malo byť 40.

Bratislava 8. decembra (TASR) - Rada vlády SR pre Európsku zelenú dohodu sa rozšíri o šiestich nových členov. Členov rady by tak malo byť 40. Návrh na doplnenie členov rady predložilo do medzirezortného pripomienkového konania Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR.

Členmi rady sú napríklad zástupcovia ministerstiev, zástupca Kancelárie prezidenta SR, Národnej rady (NR) SR, zástupcovia priemyslu, samospráv či zamestnávateľov. Zoznam sa doplní o splnomocnenca vlády SR pre vodohospodárske otázky na hraničných vodách, riaditeľa Štátnej ochrany prírody SR, zástupcu iniciatívy Klíma ťa potrebuje, siete environmentálne výchovných organizácií Špirála, Slovenského ochranárskeho snemu a zástupcu Ústavu krajinnej ekológie Slovenskej akadémie vied, vyplýva z materiálu.

"Zmena štatútu rady sa navrhuje s ohľadom na petíciu Za klímu, za budúcnosť iniciatívy Klíma ťa potrebuje, ktorá bola predložená NR SR na prerokovanie," uvádza envirorezort. Doplnením členov rady sa podľa MŽP posilní spoluúčasť verejnosti v napĺňaní cieľov Európskej zelenej dohody. Zabezpečí sa tak aj vyváženosť medzi zástupcami štátneho a neštátneho sektora.

Rada vlády SR pre Európsku zelenú dohodu je poradným, koordinačným a iniciatívnym orgánom vlády SR pre otázky týkajúce sa Európskej zelenej dohody. Bude sledovať koordináciu sektorových politík a zmonitoruje súlad s prechodom na uhlíkovo neutrálne hospodárstvo.

Európska zelená dohoda prináša súbor politík a opatrení pre oblasť zmeny klímy, energetiky, obehového hospodárstva, zachovania a obnovy ekosystémov a biodiverzity, potravinovej sebestačnosti alebo inteligentnej mobility, ktoré zasiahnu takmer každý sektor.