Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Rada VŠ naďalej považuje novelu za neakceptovateľnú, Šuran víta zmeny

Na archívnej snímke predseda Rady vysokých škôl Martin Putala počas tlačovej konferencie Slovenskej rektorskej konferencie k návrhu úprav vysokoškolskej legislatívy v Bratislave 28. októbra 2021. Foto: TASR - Jaroslav Novák

RVŠ vyzýva ku konštruktívnej diskusii, keďže doterajšie stretnutia boli len o jednostrannej prezentácii stanovísk.

Bratislava 10. decembra (TASR) - Rada vysokých škôl (RVŠ) napriek niektorým pozitívnym prvkom naďalej považuje novelu zákona o vysokých školách za neakceptovateľnú, pretože umožňuje politizáciu vysokých škôl, obmedzuje ich samosprávu a autonómiu. V reakcii na upravenú novelu zákona po medzirezortnom pripomienkovom konaní to pre TASR uviedol predseda RVŠ Martin Putala.

"Navyše ministerstvo viedlo pripomienkové konanie neštandardným spôsobom, keď vôbec nebolo ochotné diskutovať o niektorých otázkach a tak drvivá väčšina zásadných pripomienok RVŠ a ďalších reprezentácií vysokých škôl ostala neakceptovaná," tvrdí Putala. Riziko politizácie vidí RVŠ v tom, že minister získava absolútnu kontrolu nad zložením správnej rady, ktorej dáva novela kľúčové právomoci v riadení vysokej školy.

"Akademický senát už nemôže navrhovať členov správnej rady z vlastnej iniciatívy, ale môže len prijímať návrhy od externých organizácií a navyše minister nemusí vymenovať senátom zvolených členov správnej rady," upozornil Putala. Ako tvrdí, v správnej rade je okrem jedného zástupcu študentov vylúčené zastúpenie z akademickej obce a chýba tak prepojenie s vysokou školou. Vysvetlil, že správna rada má právo veta pri odvolávaní rektora, akademický senát sa najviac len vyjadruje k podstatným finančným otázkam a k hospodáreniu s majetkom.

Výrazne sa podľa Putalu obmedzuje i samospráva na úrovni fakúlt, dekana totiž vyberá a odvoláva výberová komisia namiesto voľby fakultným senátom. "Potlačenie autonómie vysokých škôl vidíme v tom, že na úrovni vysokej školy sú mnohé otázky ešte podrobnejšie definované zákonom než doteraz a na úrovni fakulty síce môže vysoká škola navrhnúť, ako bude organizovaná, ale podlieha to schváleniu ministrom kontrolovanej správnej rade," povedal. Problematický je tiež podľa neho inštitút výkonnostných zmlúv pri financovaní vysokých škôl, "pretože je menej transparentný ako doteraz používaná metodika rozdelenia dotácie, ktorá tiež používala výkonové parametre."

RVŠ vyzýva ku konštruktívnej diskusii, keďže doterajšie stretnutia boli len o jednostrannej prezentácii stanovísk. "Využijeme všetky možnosti na nápravu deformujúcich ustanovení v zákone v ďalšom legislatívnom procese, ako aj ďalších prejavov nespokojnosti s novelou zákona v rozsahu, ako to umožnia protipandemické opatrenia," uzavrel Putala.

Študentská rada vysokých škôl (ŠRVŠ) nateraz víta niektoré zmeny, ktoré prezentovalo ministerstvo školstva vo vzťahu k správnym radám. "Bližšie vyjadrenie poskytneme v pondelok (13.12.) po dôkladnejšom sa oboznámení s návrhom novely," povedal pre TASR predseda ŠRVŠ Filip Šuran.

Štátny tajomník ministerstva školstva Ľudovít Paulis vo štvrtok (9.12.) informoval, že na najbližšie rokovanie vlády ide upravený návrh reformy vysokých škôl, pričom do zákona zapracovali viaceré zásadné pripomienky. Ide napríklad o povinnosť verejného vypočutia kandidátov pri voľbe členov správnej rady, schvaľovanie kandidáta na rektora volebným zhromaždením nadpolovičnou väčšinou členov zhromaždenia či zverenie schvaľovania niektorých riadiacich procesov do právomocí akademického senátu.