Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Slovensko

Rada vysokých škôl: Výkonnostné zmluvy sú naša priorita

Ilustračná snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Súčasťou zasadnutia bolo aj prerokovanie Národnej stratégie výskumu, vývoja a inovácií a vyjadrenia sa k aktuálnej situácii financovania vysokých škôl s výhľadom na rozpočet na rok 2024.

Bratislava 27. júna (TASR) - Rada vysokých škôl (RVŠ) SR si uvedomuje dôležitosť plnenia míľnikov spätých s plánom obnovy, ktorého súčasťou je aj podpísanie výkonnostných zmlúv medzi univerzitami a ministerstvom školstva, ako nového prvku podpory ďalšieho zvyšovania kvality vysokých škôl. Zároveň upozorňuje, že gro zodpovednosti je teraz v rukách vlády SR. TASR o tom po pondelkovom (26. 6.) mimoriadnom zasadnutí RVŠ informoval jej predseda Martin Putala.

Súčasťou zasadnutia bolo aj prerokovanie Národnej stratégie výskumu, vývoja a inovácií a vyjadrenia sa k aktuálnej situácii financovania vysokých škôl s výhľadom na rozpočet na rok 2024. RVŠ prijala uznesenia, ktorými podporuje úsilie ministerstva školstva a rektorskej konferencie, zamerané na ďalšie zlepšovanie kvality vysokých škôl. "RVŠ SR žiada vládu SR financovať výkonnostné zmluvy minimálne desať percent nad tohtoročný rozpočet vysokých škôl. V súčasnom stave výrazného podfinancovania na ich realizáciu nebudú mať vysoké školy prostriedky. Preto v prípade nesplnenia tejto zásadnej požiadavky odporúča RVŠ SR vysokým školám nepodpísať výkonnostné zmluvy," uviedol Putala.

Podľa slov predsedu RVŠ v roku 2019 SR poskytovala na jedného študenta približne 67 percent finančných prostriedkov priemeru krajín OECD, pričom v prípade Českej republiky to bolo 96 percent priemeru OECD. Ako doplnil, v ostatnom období došlo dokonca ešte k ďalšiemu prepadu financovania slovenských vysokých škôl.

RVŠ žiada vládu o postupné razantné zvyšovanie rozpočtu vysokých škôl, aby sme mierou ich financovania dosiahli úroveň priemeru krajín OECD. Zároveň ju upozorňuje, že nedostatočné financovanie vysokých škôl priamo ohrozuje ich kvalitu a konkurencieschopnosť v európskom a svetovom meradle. "Vysoké školy nie sú schopné plniť svoje poslanie a záväzky vrátane výkonnostných zmlúv," poznamenal Putala.

Zároveň RVŠ konštatuje, že vysoké školy zrealizovali požadované reformné kroky. Organizácia tvrdí, že teraz je krok na vláde, keďže vysoké školy svoje povinnosti splnili. "V prípade, že nás bude naďalej ignorovať, bude zodpovedná za ohrozenie plánu obnovy a úpadok vedy, výskumu a vzdelávania na slovenských vysokých školách," uzavrel predseda RVŠ SR.

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu pre TASR uviedlo, že chápe vysoké školy, lebo si uvedomuje ich podfinancovanie a dobré výkony za daných finančných podmienok. "Aj preto rezort školstva navrhuje vyčleniť samostatné zdroje na výkonnostné zmluvy a snaží sa intenzívnymi rokovaniami nájsť zdroje navyše v štátnom rozpočte," dodali z ministerstva školstva.