Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Z. Čaputová zverejnila nové mená svojich poradcov

Na archívnej snímke Zuzana Čaputová. Foto: TASR

Poradcom pre vnútornú politiku bude Vladimír Talian a poradcom pre komunikáciu Martin Burgr.

Bratislava 5. júna (TASR) – Nastupujúca prezidentka SR Zuzana Čaputová predstavila v stredu ďalších spolupracovníkov, ktorí jej budú radiť v kľúčových oblastiach. Poradkyňou pre sociálnu oblasť bude Zuzana Kusá, poradcom pre zahraničnú politiku, bezpečnosť a obranu Peter Bátor, poradcami pre oblasť práva a spravodlivosti Peter Kubina a Radovan Pala. Poradcom pre vnútornú politiku bude Vladimír Talian a poradcom pre komunikáciu Martin Burgr. Čaputová o tom informovala na sociálnej sieti s tým, že sa bude radiť aj s novozvoleným europoslancom Michalom Šimečkom.

"Teším sa, že v sociálnej oblasti mi bude radiť pani Kusá, ktorá je naslovovzatou odborníčkou. Okrem životného prostredia a sociálnych tém je mojou prioritou aj právo a spravodlivosť, kde sa okrem iných odborníkov a odborníčok budem radiť s pánmi Radovanom Palom a Petrom Kubinom," spresnila novozvolená prezidentka.

Kusá je sociologička, venujúca sa verejnému akademickému výskumu a výučbe v oblasti sociológie. Advokát Kubina je špecialistom na ústavné právo a riešenie sporov v širokom spektre právnych oblastí, bankové a finančné právo. Pred Ústavným súdom zastupoval viacero významných prípadov. Advokát Pala sa okrem iného podieľal na príprave legislatívy obmedzujúcej pôsobenie takzvaných schránkových spoločností. Bol tiež aktívnym členom pracovných skupín, ktoré pripravili viacero významných noviel v oblasti obchodného a konkurzného práva, vrátane obmedzenia zneužívania reštrukturalizácií a zavedenia novej úpravy osobného bankrotu.

"V témach zahraničnej politiky a bezpečnostnej politiky mi bude radiť pán Peter Bátor, ktorý viedol odbor zahraničnej politiky už počas pána prezidenta Kisku a v mojom tíme bude pôsobiť na poste poradcu. V otázke európskej politiky sa budem radiť s Michalom Šimečkom," priblížila Čaputová. V oblasti komunikácie jej bude radiť Martin Burgr, ktorý viedol jej komunikáciu už počas kampane. Burgr bol zodpovedný za komunikáciu aj v kampani súčasného primátora Bratislavy Matúša Valla. Tím poradcov pre oblasť vnútornej politiky posilní aj Vladimír Talian, ktorý bol v minulosti aj poradcom bývalej ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej. Ako komunikačný stratég pomáhal v minuloročných komunálnych voľbách Vallovi a v súčasnosti je členom jeho tímu v hlavnom meste.

"Novinkou, ktorá tu doteraz nebola a čoskoro o nej prezradím viac, je špeciálny odborný poradný orgán pre oblasť menšín, v ktorom budú pôsobiť priamo zástupcovia a zástupkyne národnostných menšín. Ich mená oznámim koncom týždňa. Bude mi cťou im načúvať, pretože chcem byť prezidentkou všetkých ľudí, ktorí na Slovensku žijú," uviedla Čaputová.

Koncom mája predstavila prvých ľudí zo svojho tímu. Do paláca si vezme politického komentátora a novinára Mariána Leška ako poradcu pre vnútornú politiku, slovenského environmentalistu a dlhoročného predstaviteľa organizácie Greenpeace v SR Juraja Rizmana, ktorý jej bude radiť v otázkach životného prostredia a občianskej spoločnosti. Hovorcom prezidentky bude Martin Strižinec, ktorý v minulosti moderoval spravodajské i publicistické relácie a v súčasnosti pôsobí ako doktorand na Katedre žurnalistiky Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

Čaputová sa ujme prezidentského úradu 15. júna, keď ju čaká inaugurácia.