Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Slovensko

Radiačná situácia na Slovensku je naďalej stabilná

Ilustračné foto Foto: TASR

Ministerstvo zdravotníctva SR zopakovalo, že dôrazne neodporúča užívanie jódovej profylaxie ako prevencie.

Bratislava 4. marca (TASR) - Aktuálna radiačná situácia je na Slovensku naďalej stabilná. Zmeny po ruskom útoku na Záporožskú jadrovú elektráreň, kde vypukol požiar, nezaznamenali nikde v Európe. Pre TASR to uviedol odbor radiačnej ochrany Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

"Aktuálna radiačná situácia na území Slovenskej republiky je naďalej stabilná a štandardná, nebola zistená zvýšená úroveň dávkových príkonov v porovnaní s predchádzajúcimi meraniami," spresnil odbor.

Podľa neho zostali energetické bloky Záporožskej jadrovej elektrárne nedotknuté. "Boli poškodené pomocné budovy reaktorového 1. bloku, čo nemá vplyv na bezpečnosť bloku," povedal odbor s tým, že zmeny radiačnej situácie nezaznamenali nikde v Európe. ÚVZ radiačnú situáciu na Slovensku spolu s ďalšími zložkami naďalej monitoruje.

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR zopakovalo, že dôrazne neodporúča užívanie jódovej profylaxie ako prevencie. "Ľuďom v tejto chvíli jednoznačne neodporúčame sa danými tabletkami predzásobovať. Dlhodobé užívanie jódovej profylaxie môže spôsobiť ohrozenie srdcovo-cievneho systému a poškodenie štítnej žľazy," skonštatoval komunikačný odbor MZ SR.