Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Radičová a Dzurinda vidia riešenie kritickej situácie v očkovaní

Na archívnej snímke Iveta Radičová. Foto: TASR - Jakub Kotian

Spoločná zodpovednosť je podľa nich prejavom rešpektu a úcty voči zdravotníkom, učiteľom, ale i ostatným ľuďom.

Bratislava 29. novembra (TASR) - V aktuálnej pandemickej situácii je dôležité, aby krajinu začala spájať spoločná zodpovednosť a solidarita. "Ak chceme zvládnuť súčasnú kritickú situáciu, vedecké poznatky a odporúčania odborníkov hovoria o očkovaní ako o účinnej ceste," uviedli v spoločnej výzve bývalí premiéri Mikuláš Dzurinda a Iveta Radičová, ako aj ďalší predstavitelia politického života.

Pripomínajú, že mnohí s očkovaním váhajú. "Nech sú vaše dôvody akékoľvek, nech ste voličom akýchkoľvek politických strán, či ste ateisti alebo veriaci, Slováci alebo príslušníci národnostných komunít, vážime si každého z vás, kto spoločnú zodpovednosť kladie nad individuálny záujem," píše sa vo výzve. Podpísali ju aj Magda Vášáryová, František Mikloško, Béla Bugár, Ivan Mikloš, Štefan Vavrek, Alojz Hlina, Ábel Ravasz, Erik Baláž a Juraj Hipš.

Spoločná zodpovednosť je podľa nich prejavom rešpektu a úcty voči zdravotníkom, učiteľom, ale i ostatným ľuďom. "Zodpovednosť, ktorá znamená počúvať vedcov. Zodpovednosť, ktorá rešpek­tuje odporúčania lekárov, virológov, hygienikov aj epidemiológov. Zodpovednosť, ktorá nezávisí od politických preferencií, náboženského vierovyznania alebo národnosti," uvádza sa vo výzve.

Na očkovanie vyzvali cez víkend aj bývalí prezidenti SR Rudolf Schuster, Ivan Gašparovič a Andrej Kiska. V spoločnom stanovisku uviedli, že očkovanie je najúčinnejšia možnosť, ako bojovať s pandémiou.