Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Radíme: Chronickú obštrukčnú chorobu pľúc spôsobuje prevažne fajčenie

Na snímke pľúca a srdce fajčiara, ilustračná snímka. Foto: TASR/Jakub Kotian

Medzi rizikové faktory vzniku CHOCHP patria najmä fajčenie, znečistenie vzduchu vo vonkajšom prostredí, profesionálna expozícia, organický a anorganický prach, znečistenie vzduchu v domácnosti.

Handlová 14. decembra (TASR) - Chronickú obštrukčnú chorobu pľúc (CHOCHP) až v 85 percentách prípadov spôsobuje fajčenie. Je štvrtou až piatou najčastejšou príčinou úmrtí na svete. Záchranou pred jej vznikom sa nestali ani elektronické cigarety. Upozornil na to pneumológ nemocnice v Handlovej Jozef Kubík.

"CHOCHP sa prejavuje najmä kašľom, spravidla s produkciou hlienov, dýchavicou, ktorá sa postupne rozvíja a zhoršuje. Najprv sa objavuje len pri námahe, v neskorých štádiách aj pri bežných činnostiach a v pokoji,"
uviedol Kubík.

Ďalšími príznakmi môžu byť podľa neho aj pocit diskomfortu na hrudníku, až niekedy nešpecifické bolesti, často sa objavujú vŕzgavé alebo pískavé fenomény na hrudníku. Na priebeh ochorenia aj riziko úmrtnosti majú veľký vplyv ostatné ochorenia, na ktoré sa pacient lieči, aj jeho prístup a návyky.

Medzi rizikové faktory vzniku CHOCHP patria najmä fajčenie, znečistenie vzduchu vo vonkajšom prostredí, profesionálna expozícia, organický a anorganický prach, znečistenie vzduchu v domácnosti - kúrenie a varenie spaľovaním biomasy v zle vetraných obydliach. "Okrem toho sú dôležité aj faktory samotného jednotlivca - genetická výbava, pohlavie, vek, opakované respiračné infekcie, socioekonomický status. Pri CHOCHP je viac ako 85 percent pacientov fajčiarov alebo bývalých fajčiarov. Fajčenie je tak jedným z najvýznamnejších faktorov vzniku CHOCHP," podotkol Kubík.

Prevencia ochorenia je podľa neho v prvom rade v osvete, nezačať fajčiť, ale veľmi dôležitou prevenciou je aj skoré ukončenia a odvykanie od fajčenia. "Dokonca aj dnes moderné elektronické cigarety sa v tomto ohľade nestali záchranou, skôr naopak. Sú rovnako, ak v niektorých ohľadoch nie ešte viac škodlivé pre ľudský organizmus ako klasické cigarety. Za spomenutie však okrem fajčenia určite stojí aj ochrana životného prostredia a eliminácia znečistenia vzduchu," ozrejmil odborník.

Zásadnými liečebnými metódami sú ukončenie fajčenia a režimové opatrenia, pomáhajú i lieky prevažne v inhalačnej podobe. Lekár upozornil, že CHOCHP je liečiteľné, no nie vyliečiteľné ochorenie. Jeho terminálne štádium spočíva v tom, že pacient je závislý na kyslíku.

"Pacienti s CHOCHP majú častejšie kardiovaskulárne príhody, infarkt myokardu, srdcové zlyhanie, cievnu mozgovú príhodu, trápi ich vysoký tlak, častejšie majú aj diabetes mellitus," vymenoval pneumológ. Pacientom tiež častejšie podľa neho býva diagnostikovaná rakovina pľúc, ale aj iné typy rakoviny, okrem toho sú náchylnejší na zápaly pľúc a respiračné virózy, rozvíja sa u nich i depresia.