Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Radíme: Elektroodpady nepatria do zmesových kontajnerov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Elektroodpady sa nezbierajú tradičným spôsobom farebnými kontajnermi, ale na tzv. miestach spätného zberu.

Bratislava 17. mája (TASR) - Veľká časť elektroodpadov obsahuje aj nebezpečné látky, ktoré sú hrozbou pre životné prostredie. "Zároveň sú zdrojom množstva cenných a dobre recyklovateľných surovín, ktoré sa z týchto zariadení dajú ešte získať, napríklad plasty, sklo, rôzne druhy bežných kovov, ako je železo, hliník a meď. Z niektorých druhov elektrozariadení sa dajú dokonca získať aj drahé kovy, ako je striebro, zlato či platina," povedal pre TASR Marek Brinzík z organizácie zodpovednosti výrobcov Natur-Pack.

Vysvetlil, že elektroodpady sa nezbierajú tradičným spôsobom „farebnými“ kontajnermi, ale na tzv. miestach spätného zberu. "V prípade malých elektrospotrebičov (do 25 centimetrov), sú takýmito miestami spätného zberu predajne elektrozariadení, ktoré ich musia od spotrebiteľov prevziať bezplatne a bez povinnosti zakúpenia nových výrobkov," doplnil Brinzík.

Nádoby na drobný elektroodpad sú tiež umiestnené v rôznych inštitúciách: na poštách, v úradoch, školách, administratívnych budovách a dokonca špeciálne kontajnery pre tieto druhy odpadov sú už aj v uliciach našich miest a obcí. Väčšie spotrebiče, napríklad práčka, chladnička, TV prijímač sa odovzdávajú buď výmenou pri kúpe nového spotrebiča priamo v predajni, alebo bezplatným odovzdaním na zberných dvoroch, ktoré sa nachádzajú v mnohých samosprávach po celom Slovensku.

"Triedením elektroodpadov veľmi významne prispievame k šetreniu primárnych zdrojov surovín a ochrane životného prostredia," pripomenul Brinzík. Upozornil, že v prírode vytvárajú doslova časované bomby a aj ich vyhodenie do zmesového kontajnera na väčšine územia Slovenska predstavuje "smutný" koniec na niektorej zo skládok odpadov.