Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Radíme: Internetový predaj liekov na predpis je nelegálny

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Cez internet je podľa ŠÚKL možné kúpiť iba lieky s platnou registráciou, ktorých výdaj nie je viazaný na lekársky predpis.

Bratislava 26. apríla (TASR) - Internetový predaj liekov na predpis je nelegálny. Môžu sa vydávať iba v kamenných lekárňach. Pripomína to Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) na sociálnej sieti.

"Ak teda internetová stránka ponúka lieky na predpis, určite na stránke nenakupujte. Riskujete, že si kúpite falšované lieky a ohrozíte svoje zdravie či dokonca život," priblížil ŠÚKL. Cez internet je podľa ŠÚKL možné kúpiť iba lieky s platnou registráciou, ktorých výdaj nie je viazaný na lekársky predpis.

Ústav zároveň varoval pred nelegálnymi lekárňami. Tie podľa neho najčastejšie ponúkajú lieky na erektilnú dysfunkciu, tabletky na chudnutie, antidepresíva či potratové súpravy.

Upozornil, že schválená internetová lekáreň sa označuje zeleným logom. "Po kliknutí na logo budete presmerovaní na stránku ŠÚKL-u, kde sa nachádza zoznam všetkých schválených internetových lekární," dodal ústav.