Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Radíme: Kliešťa možno chytiť i v záhrade, prípady encefalitídy rastú

Na archívnej snímke kliešte v Petriho miske. Foto: TASR - František Iván

Kliešte obľubujú miesta s tenšou kožou - podpazušie, podkolenné jamky, slabiny, pod prsníkmi, za ušami, na hlave, priblížila Kerlik.

Bratislava 23. marca (TASR) - Prípadov kliešťovej encefalitídy na Slovensku pribúda, v roku 2020 sa ich zaznamenalo najviac za posledných 20 rokov. "Kliešte je možné nájsť takmer všade, kde je zeleň s výskytom tráv a kríkov," vysvetľuje Jana Kerlik z Oddelenia epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

"V prípade, že nájdeme kliešťa, treba ho vybrať čím skôr. Avšak ani správne a včasné odstránenie nemusí zabrániť infekcii, pretože vírus kliešťovej encefalitídy sa na rozdiel napríklad od lymskej boreliózy prenáša už v priebehu niekoľkých minút po prisatí. Z uvedeného dôvodu je jedným z účinných a preverených spôsobov prevencie očkovanie," povedala Kerlik.

Podľa jej slov možno kliešte nájsť takmer všade. "Po návrate z prírody, zo záhrady, ale aj mestského parku je preto dôležitá kontrola celého tela. Kliešte obľubujú miesta s tenšou kožou - podpazušie, podkolenné jamky, slabiny, pod prsníkmi, za ušami, na hlave. Skontrolovať treba aj domáce zvieratá," priblížila Kerlik.

Vhodnou prevenciou pred kliešťovou encifalitídou je podľa odborníkov konzumácia len tepelne upravených mliečnych produktov, vyhýbanie sa kliešťami osídleným oblastiam, používanie repelentov, nosenie dlhých nohavíc a prehliadka tela po návrate z prírody.

Typický klinický priebeh kliešťovej encefalitídy je dvojfázový. Jeden až dva týždne od prisatia kliešťa nastáva prvá fáza, ktorej príznaky sú nešpecifické, prípadne podobné chrípke, ako horúčka a bolesti tela. V druhej fáze dochádza k "zápalu mozgu", ktorého príznaky bývajú stuhnutosť šije, bolesti hlavy, zvracanie a svetloplachosť. Špecifická liečba kliešťovej encefalitídy neexistuje.