Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Radíme: Kôrnateniu ciev napomáha aj stres a zlá strava

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vyprážané jedlá by mali byť v jedálničku tabu.

Bratislava 16. novembra (TASR) – Kôrnatenie ciev, čiže aterosklerózu, spôsobuje ukladanie cholesterolu a ďalších tukov v tepnách. Tie následne strácajú svoju pružnosť a dochádza k ich zúženiu, čo môže viesť k neprekrveniu dolných končatín, cievnej mozgovej príhode či k srdcovému infarktu. Kardiológ a obezitológ Ivan Majerčák preto hovorí, že je dôležité strážiť si a udržiavať hladinu cholesterolu na zdravej úrovni. Pomôcť pri tom môže psychohygiena aj zdravá strava.

Odporúča vyhýbať sa civilizačným nástrahám. "To platí nielen o alkohole a cigaretách, ale aj o všadeprítomnom strese. Tomu dokážeme čeliť pomocou psychohygieny či upevňovaním duševného zdravia, jednoduchou relaxáciou, či prechádzkou v prírode," uviedol.

Z jedálnička odporúča vypustiť červené mäso, konkrétne bravčové či hovädzie, a nahradiť ho morčacím, kuracím či jahňacím mäsom, alebo rybami. Pripomenul, že veľké množstvo tukov sa skrýva taktiež v údeninách, masle, či mliečnych výrobkoch s vyšším obsahom tuku.

Nadmerná konzumácia rafinovaného cukru a sladkostí môže podľa obezitológa viesť k zvyšovaniu zlého cholesterolu, ako sprievodného javu pri metabolizme sacharidov. "Voľte radšej med alebo kvalitnú horkú čokoládu s vyšším obsahom kakaa. Nedajte sa pomýliť hnedým cukrom, ktorý má rovnako zlý glykemický index ako biely cukor," komentoval Majerčák s tým, že k životu čistý biely ani hnedý cukor ľudský organizmus nepotrebuje vôbec.

Vyprážané jedlá by mali byť v jedálničku tabu. Zdôvodnil to tým, že pri vyprážaní dochádza k znehodnocovaniu tukov, tie následne ľahšie zanášajú cievy. Radí tiež vyhýbať sa transmastným tukom, napríklad margarínu, ktorý sa nachádza v polevách, náplniach v oplátkach, krekroch, zálievkach, či v nekvalitných cukrovinkách. Nahradiť ich treba vlašskými orechmi, mandľami alebo lieskovými orechmi.

Z nápojov odporúča čistú vodu. Vhodné je obmedziť príjem sladených nápojov a ďalších výrobkov obsahujúcich kukuričný sirup, ktorý je v zloženiach často uvádzaný ako glukózofruktózový sirup. Rovnako podľa slov odborníka treba obmedziť aj nápoje s náhradnými sladidlami.