Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Slovensko

Radíme: Malé deti by sa nemali vystavovať slnečnému žiareniu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Deti do šesť mesiacov ÚVZ radí nenatierať krémami s ochranným faktorom, keďže tieto deti na slnko vôbec nepatria. Staršie deti sa majú opakovane natierať vhodnými krémami a primerane obliecť.

Bratislava 15. júna (TASR)- Deti mladšie ako jeden rok by sa vôbec nemali vystavovať slnečnému žiareniu. Pobyt vonku je potrebné obmedziť na skoré ranné a podvečerné hodiny. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR na to upozornil na sociálnej sieti v súvislosti s narastajúcimi teplotami.

"Chráňte deti slnečníkom alebo clonou, nie dekou či plienkou prehodenou cez striešku kočíka, pretože hrozí prehriatie," odporúča ÚVZ s tým, že nepriedušný materiál bráni prirodzenej cirkulácii vzduchu a teplota v kočíku môže nebezpečne stúpať.

Pripomenul, že podobne je to aj v zaparkovanom vozidle, kde k prehriatiu organizmu dochádza rýchlo a môže byť smrteľné. "Nikdy nenechávajte deti a zvieratá čakať v zaparkovanom vozidle - ani ak ste presvedčení, že sa vzdialite iba na chvíľu," doplnil ÚVZ. Netreba sa podľa neho spoliehať ani na pootvorené okná.

Deti do šesť mesiacov tiež radí nenatierať krémami s ochranným faktorom, keďže tieto deti na slnko vôbec nepatria. Staršie deti sa majú opakovane natierať vhodnými krémami a primerane obliecť. Počas leta je tiež potrebné sa chrániť vhodnou pokrývkou hlavy, slnečnými okuliarmi a ochranným krémom s vysokým ochranným faktorom proti ultrafialovému žiareniu. "Neodporúčame opakované vystavovanie sa slnečnému žiareniu, ktoré negatívne vplýva na kožu," uzavrel ÚVZ.