Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Radíme: Na vznik osteoporózy vplýva aj alkohol a fajčenie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Osteoporóza je ochorenie, ktoré vzniká následkom ubúdania kostnej hmoty a poruchami mikroarchitektúry kostí. To vedie k oslabeniu pevnosti kostí a ich zvýšenej lámavosti.

Bratislava 25. októbra (TASR) – Vznik osteoporózy nepriaznivo ovplyvňuje nielen vyšší vek, ale aj konzumácia alkoholu a fajčenie. Pacienti s chorou pečeňou často trpia aj na osteoporózu a súvisiace zlomeniny. „Takisto je dokázané, že na kostné tkanivo toxicky vplýva fajčenie," vysvetlila Soňa Tomková, reumatologička, vedúca lekárka Osteocentra a prednostka internej kliniky Nemocnice Košice – Šaca.

Fajčenie podľa jej slov takmer zdvojnásobuje riziko zlomeniny bedrového kĺbu v porovnaní s rizikom nefajčiarov. "Ovplyvniteľným rizikovým faktorom je aj predchádzanie častých pádov. Ľudia, ktorí majú sklon padať, sú vystavení vyššiemu riziku zlomenín. Čo tiež môžeme ovplyvniť, je výživa. Strava bohatá na vápnik, bielkoviny, ovocie a zeleninu, prospieva zdraviu kostí," vymenovala ďalej Tomková.

Ozrejmila, že „podvýživa“ je hlavným problémom u seniorov, ktorým zároveň hrozí aj väčšie riziko pádov a zlomenín. "Aj poruchy ako anorexia alebo bulímia môžu mať za následok extrémne chudnutie, ktoré je nebezpečné pre zdravie kostí. U mladých žien dochádza k nedostatku estrogénu, podobne ako v postmenopauze, a spolu s nízkym príjmom vápnika redne kostná hmota. Aj veľmi nízke a chudé ženy sú v potenciálnom ohrození – tie s BMI pod 19 sú oveľa náchylnejšie na vznik osteoporózy," doplnila Tomková. Veľmi dôležitý pre zdravie kostí je tiež vitamín D.

Osteoporóza je ochorenie, ktoré vzniká následkom ubúdania kostnej hmoty a poruchami mikroarchitektúry kostí. To vedie k oslabeniu pevnosti kostí a ich zvýšenej lámavosti. „Pri osteoporóze sa odbúravanie kostí zrýchli, pričom sa nestihne nabudovať nová kosť, až postupne redne a vznikajú zlomeniny. Najčastejšie zlomeniny z osteoporózy zasahujú bedrový kĺb, stavce a zápästia,“ priblížila Tomková.

Na Slovensku počet denzitometrických prístrojov, ktoré sa využívajú pri diagnostike, prevyšuje bežný priemer EÚ. „Máme tiež vysokú dostupnosť všetkých terapeutických modalít s adekvátnou spoluúčasťou úhrady zdravotnými poisťovňami. Disponujeme aj dostatočnou sieťou osteologických ambulancií – osteocentier a napriek tomu je osteoporóza na Slovensku stále poddiagnistikovaná a podliečená,“ upozornila Tomková.

Pacient užíva liečbu dlhodobo, často celoživotne. „Liečba nemusí znamenať užívanie liekov každý deň. Ide väčšinou o obdobia. V jednom období lieky užíva, potom prestane a po čase sa anamnéza prehodnocuje," ozrejmila Tomková. Liečba môže byť peronálna, injekčná a infúzna.