Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Radíme:Obal od čipsov triedi necelá polovica ľudí, väčšina je z plastu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Obaly od zemiakových lupienkov sa zdajú poloprázdne. Je to preto, lebo sa v nich nachádza dusík, ktorý sa stará o ochrannú atmosféru a chráni čipsy pred oxidáciou.

Bratislava 22. marca (TASR) - Väčšina obalov od čipsov je z plastov. Triedi ich však len necelá polovica ľudí (47 percent). TASR o tom informovala organizácia zodpovednosti výrobcov (OZV) Envi-Pak.

Vysvetlila, že najčastejšie sa čipsy balia do vrecúšok, ktoré patria do plastov. Niektoré sa balia do tuby, ktorá pozostáva z viacerých druhov obalov. Samotnú tubu treba potom vytriediť ako nápojové kartóny, vrchnák býva z plastu. Pod vrchnákom býva ešte jeden obal, ktorý treba vyhodiť do triedeného zberu nápojových kartónov.

"Ak nevieme, ako obal od čipsov vytriediť, tak si treba všímať označenie a symboly na samotných obaloch, ktoré nás informujú o tom, z akého materiálu je obal vyrobený. Platí, že čo sa dá od obalu oddeliť, treba oddeliť a vytriediť samostatne,"
vysvetlila riaditeľka komunikácie OZV Envi-Pak Katarína Kretter. Dodala, že pri triedení sa treba riadiť aj inštrukciami konkrétneho mesta alebo obce.

Obaly od zemiakových lupienkov sa zdajú poloprázdne. Je to preto, lebo sa v nich nachádza dusík, ktorý sa stará o ochrannú atmosféru a chráni čipsy pred oxidáciou. Tak podľa organizácie ostávajú dlho čerstvé, chrumkavé a v požadovanej kvalite.