Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Očkovanie proti chrípke nechráni proti COVID-19, funguje však nepriamo

Ilustračné foto. Foto: TASR/AFP - Tobias Schwarz

Očkovať sa dá počas októbra a novembra.

Bratislava 5. októbra (TASR) – Očkovanie proti chrípke nechráni pred ochorením COVID-19. Funguje však ako nepriama ochrana.

„Tým, že sa dám zaočkovať proti chrípke a neochoriem na ňu, neoslabím svoj organizmus, na ktorý by potom ľahšie nasadol COVID-19," vysvetlila epidemiologička Zuzana Krištúfková.

Svetová zdravotnícka organizácia odporučila počas aktuálnej pandémie prioritne očkovať zdravotníckych pracovníkov pre ich kľúčovú úlohu pri zachovaní zdravotnej starostlivosti. „Ďalej sa odporúča očkovanie tehotným ženám, deťom do troch rokov, chronicky chorým pacientom a starším osobám nad 60 rokov," uviedla epidemiologička.

Očkovať sa dá počas októbra a novembra. „Starším obyvateľom odporúčame zaočkovať sa neskôr, v priebehu novembra, aby im neklesla hladina protilátok v čase predpokladanej epidémie, čo býva na konci januára až vo februári," doplnila Krištúfková.

Tento rok sa vzhľadom na pandémiu predpokladá zvýšený záujem o očkovanie proti chrípke. Vakcíny podľa Krištúfkovej dodávajú firmy na Slovensko postupne.

Očkovanie proti chrípke preplácajú všetky zdravotné poisťovne. V uplynulých rokoch sa očkovanosť proti chrípke na Slovensku pohybovala okolo piatich percent.