Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Radíme: Po kúpaní v bazéne či jazere je potrebná dôkladná hygiena

Ilustračná snímka. Foto: TASR Silvia Tannhauserová

Faktory, ktoré zvyšujú riziko nakazenia, sú príliš chladná voda, prievan, sedenie na studenom povrchu, ideálne prostredie pre množenie sa baktérií vytvára i zvyk ponechať si na sebe mokré plavky.

Handlová 13. júna (TASR) - Kúpanie vo verejných vodách, ako sú bazény, termálne kúpele či prírodné plochy so sebou prináša i riziká v podobe vzniku infekcií močových a pohlavných ciest. Dôležité je preto dodržanie správnych zásad a opatrení, ktoré znižujú riziko ich vzniku na minimum. Upozornila na to urologička nemocnice v Handlovej Viola Filipovičová.

"Baktérie spôsobujúce infekcie sú častejšie v termálnych teplých vodách, umelé vodné plochy majú výhodu, že voda je chladnejšia, nevýhodou je však väčšie riziko výskytu siníc a iných mikroorganizmov," spomenula urologička.

Voda v bazénoch na kúpaliskách by mala byť podľa nej pravidelne sledovaná a ošetrovaná, problém nastáva pri preplnení bazénu väčším množstvom ľudí.

Faktory, ktoré zvyšujú riziko nakazenia, sú príliš chladná voda, prievan, sedenie na studenom povrchu, ideálne prostredie pre množenie sa baktérií vytvára i zvyk ponechať si na sebe mokré plavky. "Častejšie bývajú infekciou postihnuté ženy, vzhľadom ku kratšej močovej trubici a blízkosti pošvy a konečníka k vonkajšiemu ústiu močovej trubice. Náchylnejší na ochorenie sú diabetici, osoby so zníženou imunitou alebo s nízkou úrovňou hygieny," vysvetlila Filipovičová.

Termálna voda zase podľa nej nie je chlórovaná, preto sa v nej choroboplodné zárodky dokážu rýchlo množiť, kúpanie v prírodnom jazere tak so sebou prináša riziko kontaktu s rôznymi choroboplodnými zárodkami a inými mikroorganizmami. "U žien sa prejavujú nákazy ako zápaly močového mechúra, močovej trubice, často združené s gynekologickými zápalmi. U mužov najčastejšie ide o zápaly predkožky, prostaty, prípadne semenníkov. V prípade, ak sa ochorenie nezachytí včas, môžu sa rozvinúť zápaly obličiek, prípadne ochorenia majú zdĺhavejší a komplikovaný priebeh," upozornila lekárka.

Štandardom u infekcií močových ciest je podľa nej vyšetrenie moču s následnou cielenou antibiotickou liečbou, liečba zápalov predkožky zase spočíva aj v doplnkovej lokálnej liečbe. Častá je liečba pridružených gynekologických zápalov u žien. "Najlepšou prevenciou je po každom kúpaní sa dôkladne osprchovať čistou vodou a prezliecť sa z mokrých plaviek do suchých, vhodné je aj použitie antibakteriálneho mydla," dodala Filipovičová.