Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Radíme: Počas leta je dôležitá pestrá strava a dostatok vitamínov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Slnečné žiarenie, najmä pri opaľovaní, spotrebúva antioxidanty v organizme. Mnohé je možné doplniť stravou, ktorá je bohatá na vitamíny A, C a E.

Bratislava 11. júla (TASR) - Strava má byť v letných mesiacoch vyvážená a pestrá, dôležité je tiež dopĺňať vitamíny. Jedlo by malo byť ľahko stráviteľné, s nižšou energetickou hodnotou, pretože organizmus v lete nepotrebuje vytvárať teplo v takej miere ako v zime. Vyplýva to z odporúčaní Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Strava by mala obsahovať dostatok celozrnných výrobkov, nízkotučných mliečnych výrobkov, rýb, hydiny, zemiakov, strukovín a tiež ovocia a zeleniny, najmä sezónneho. Ovocie a zelenina obsahujú množstvo výživových zložiek, ako sú vitamíny a minerály, ktoré je v lete dôležité dopĺňať. V strave by mali byť menej zastúpené jedlá a potraviny bohaté na tuky a jednoduché sacharidy.

"Zvýšenú opatrnosť venujte tzv. epidemiologicky rizikovým potravinám, najmä pokiaľ nie je zaručená dostatočná hygiena pri ich výrobe, skladovaní a manipulácii s nimi," varuje ÚVZ. Medzi tieto potraviny patrí napríklad zmrzlina, lahôdky, cukrárske výrobky alebo pokrmy pre dojčatá a deti.

Slnečné žiarenie, najmä pri opaľovaní, spotrebúva antioxidanty v organizme. Mnohé je možné doplniť stravou, ktorá je bohatá na vitamíny A, C a E. Vitamín A obsahuje napríklad mrkva, paradajky, maliny či ryby, vitamín C sa nachádza v ríbezliach, jahodách či citrusoch a vitamín E napríklad v rastlinných tukoch, olejoch, zelenine alebo orechoch.

Výrobky z mäsa, vajec či mlieka by sa mali konzumovať len dostatočne tepelne spracované, pri skladovaní jedla je tiež dôležité dodržiavať predpísanú dĺžku a teplotu.