Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Radíme: Prevencia je u seniorov zásadná, ich imunita je zraniteľná

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Zásadné je tiež absolvovať preventívne prehliadky u všeobecného lekára a špecialistov.

Zvolen 8. novembra (TASR) - Prevencia je u najstaršej generácie zásadná. Imunita seniorov je totiž omnoho zraniteľnejšia ako imunita ľudí v produktívnom veku. Súvisí to s celkovou životosprávou, stravovaním aj množstvom chorôb, s ktorými sa seniori stretávajú vo svojom veku. Upozorňuje na to lekárka Martina Petrovská z internej geriatrickej ambulancie nemocnice vo Zvolene.

Ako ďalej uviedla, odborníci odporúčajú starším ľuďom dbať na vyváženú stravu a nezabúdať na pohyb. Dôležitý je aj príjem vitamínov a minerálov, ktorých majú vo svojom veku veľakrát nedostatok. Zásadné je tiež absolvovať preventívne prehliadky u všeobecného lekára a špecialistov. K dispozícii majú aj špecializované laboratórne vyšetrenia. Môže to byť komplexný skríning najbežnejších ochorení vyššieho veku, medzi ktoré patria napríklad kardiovaskulárne a nádorové ochorenia, osteoporóza či cukrovka.

Geriatrička potvrdila, že obranyschopnosť starších ľudí je slabšia a aj jej reakcie sú v porovnaní s mladšími generáciami pomalšie. Z tohto dôvodu majú seniori častejšie a dlhšie bežné ochorenia a nákazy. Sezónne sa podľa nej najčastejšie stretávajú s respiračnými ochoreniami. "V jesennom a jarnom období, zvlášť pacienti, ktorí trpia na chronické ochorenia priedušiek a pľúc, sú náchylnejší na bežné vírusové ochorenia," objasnila.

Poznamenala, že ochorenia však na starších ľudí nestriehnu iba počas jesenných a jarných mesiacov. Spomalený imunitný systém dáva v organizme priestor na rozvoj širokého spektra diagnóz. Najviac sú u staršej generácie zahrnuté kardiovaskulárne ochorenia. "Máme aj veľmi vysoký počet pacientov s cukrovkou. A to nielen u pacientov v geriatrickom veku nad 65 rokov, ale už aj v nižších vekových kategóriách," priblížila s tým, že sa vyskytujú aj ochorenia pohybového aparátu, chronické degeneratívne ochorenia skeletu a kĺbov.

Petrovská dodala, že väčšina seniorov sú krehkí pacienti, u ktorých ochorenie jedného systému spustí ochorenia iných systémov. "V tom prípade je intervencia omnoho náročnejšia ako u mladších ľudí, ktorí majú jedno alebo dve ochorenia," ukončila.