Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Radíme: Pri liečbe plochých nôh pomáha fyzioterapia i chôdza naboso

Ilustračné foto. Foto: TASR - Branislav Račko

Odborníci využívajú pri terapii rôzne metódy.

Handlová 25. mája (TASR) - Neriešenie zdravotného problému plochých nôh môže časom spôsobovať pacientom veľké bolesti. Pri liečbe pomáha fyzioterapia i chôdza naboso. Upozornila na to vedúca fyzioterapeutka nemocnice v Handlovej Katarína Klátiková.

Príčiny plochých nôh sú rôzne. "V prípade chybného tvaru niektorej kosti či skupiny kostí je táto chyba vrodená. Získaná môže byť následkom ochorenia či úrazu periférnych nervov, v dôsledku detskej mozgovej obrny, reumatických ochorení či po fraktúrach. Avšak najčastejšie sa stretávame s plochou nohou v dôsledku oslabenia väzov," uviedla Klátiková.

Vo veľkej miere podľa nej prispievajú k tejto diagnóze aj obezita či podvýživa, hormonálne zmeny, a to dokonca aj počas obdobia klimaktéria u žien, taktiež aj problémy s vitamínmi, napríklad avitaminóza vitamínu D, ktorý má vplyv na ukladanie kalcia do kostí, a nosenie nevhodnej obuvi. "Na ploché nohy môže mať vplyv aj dedičnosť a genetická predispozícia, no rovnako dobre aj viaceré vplyvy počas života. Keď sa zistia ploché nohy u detí, je možné ešte pomocou cvičení alebo vhodnej obuvi rast upraviť, u dospelých sa problémy riešia aj operačne," vysvetlila.

Odborníci využívajú pri terapii rôzne metódy. "Najdôležitejšou zložkou, ktorá musí prevládať, je fyzioterapia. Mozog neustálym opakovaním musíme znovu naučiť, aby pri záťaži aktivoval svaly, ktoré držia chodidlo v správnom postavení. Svaly musia zároveň spevnieť, aby tento nápor zvládli," priblížila fyzioterapeutka.

Skvelá je tiež podľa nej chôdza naboso po nerovnom povrchu, čím sa posilňujú svaly. Vhodným doplnkom je aj ortopedická obuv, ktorá by sa však mala používať len ako doplnok, nie celodenne. Samotné nosenie ortopedických vložiek, bez zaradenia aktívnej zložky terapie, nepomáha. "Vďaka ortopedickej obuvi síce príde k vytvoreniu klenbového oblúka nohy, ale hneď, ako sa človek vyzuje, klenba padá späť. Mozog totiž nevie, že má vyslať signál svalom, aby klenbu nohy zdvihli," upozornila Klátiková.

Pri plochých nohách prvého stupňa odporučila fyzioterapeutka zaradiť chôdzu naboso a strečing lýtkového svalu, ktorý býva často skrátený. Druhý a tretí stupeň tohto zdravotného problému si už vyžaduje návštevu odborníka, ktorý navrhne zhotovenie ortopedických vložiek na mieru. Rovnako fyzioterapeuta, ktorý naučí pacienta cviky na posilnenie svalov klenby, prípadne odporučí ďalšie účinné metódy, napríklad senzomotorickú stimuláciu, uvoľnenie svalov pomocou vírivky, masáže chodidla a tiež galvanické prúdy či magnetoterapiu na odstránenie bolestí, dodala Klátiková.