Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Radíme: Protilátky nie sú indikátorom pre rozhodnutie o očkovaní

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Jakub Kotian

Diagnostické testy protilátok založené na pôvodnom proteíne S nehovoria prakticky nič o ochrane pred novými variantami vírusu, vysvetlil Jeseňák.

Bratislava 15. decembra (TASR) - Vyšetrenie protilátok proti ochoreniu COVID-19 nie je indikátorom pre rozhodovanie o očkovaní. Upozornilo na to ministerstvo zdravotníctva s tým, že prítomnosť protilátok u neočkovaných nedáva možnosť posúdenia, kedy k infekcii došlo a či daná hladina protilátok zabezpečuje dostatočnú ochranu voči ďalšiemu nakazeniu.

"V súčasnosti je známe, že desať až 24 percent nakazených pacientov netvorí protilátky, najmä ak bol priebeh ochorenia mierny alebo asymptomatický. Podľa súčasných vedomostí vyšetrenie protilátok nie je indikátorom pre rozhodovanie sa pre očkovanie či podanie tretej dávky,“ povedal prezident Slovenskej spoločnosti alergológie a klinickej imunológie Miloš Jeseňák.

Ozrejmil, že nie je možné stanoviť prognózu, respektíve riziko reinfekcie u jednotlivca na základe vyšetrenia bežne ponúkanými testami. "Diagnostické testy protilátok založené na pôvodnom proteíne S nehovoria prakticky nič o ochrane pred novými variantami vírusu," vysvetlil s tým, že po prekonaní ochorenia COVID-19 tvoria rôzne druhy protilátok, proti proteínu N, ako aj proti proteínu S.

Podľa predsedníčky Slovenskej spoločnosti klinickej mikrobiológie Slovenskej lekárskej spoločnosti Moniky Czirfuszovej je dôkaz protilátok len doplnkovou metódou, ktorá môže byť v kombinácii s metódami priameho dôkazu o infekcii použitá ako podporná. "Samotná prítomnosť protilátok proti SARS-CoV-2 u neočkovaného jedinca bez predchádzajúceho priameho dôkazu infekcie metódou real-time RT-PCR znamená iba pravdepodobný kontakt s vírusom SARS-CoV-2 pred zhruba viac ako dvomi týždňami, bez možnosti posúdenia, kedy k infekcii došlo a či daná hladina protilátok zabezpečuje dostatočnú ochranu voči reinfekcii," priblížila.

Ako vysvetlila, protilátková odpoveď na infekciu vírusom SARS-CoV-2 je súčasťou komplexnej imunitnej odpovede organizmu. Je do veľkej miery individuálna, podmienená interakciou viacerých faktorov. "Okrem toho je známe, že ochrana získaná prekonaním infekcie COVID-19 časom slabne," doplnila.

Ministerstvo zdravotníctva v tejto súvislosti pripomína, že na získanie digitálneho COVID preukazu EÚ o prekonaní ochorenia COVID-19 test na protilátky nestačí, nárok naň vzniká iba po pozitívnom výsledku RT-PCR testu.