Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

RADÍME: Slnko v kombinácii s liekmi môže spôsobiť kožné problémy

Séria horúčav, extrémnych teplôt a tropických nocí pokračuje . Foto: TASR/Martin Baumann

Zvýšená citlivosť pokožky na slnko môže negatívne ovplyvniť aj dlhodobé kožné ochorenia, ako napríklad atopickú dermatitídu, psoriázu alebo herpes.

Bratislava 4. júla (TASR) - Pobyt na slnku v kombinácii s užívaním liekov môže viesť ku kožným problémom. Pri užívaní niektorých liekov je pokožka citlivejšia na slnečné svetlo a ultrafialové svetlo vrátane solárií. To môže viesť k nežiaducim účinkom, ako sú vyrážky, začervenanie, opuchy či popáleniny. Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) na to upozornil na sociálnej sieti.

"Pri užívaní takýchto liekov sa odporúča obmedziť pobyt na slnku v čo najväčšej možnej miere. Rovnako je dôležité používanie slnečnej ochrany počas celého dňa, a to aj v prípade pobytu mimo priameho slnka," uviedol ŠÚKL.

Medzi lieky, ktoré spôsobujú takúto citlivosť, patria napríklad niektoré antibiotiká, retinoidy, antidepresívna, antiepileptiká, onkologické lieky alebo lieky na tlak či cukrovku. Informácia o tom, či liek spôsobuje zvýšenú citlivosť na slnko, je uvedená v príbalovom letáku, prípadne ju vie poskytnúť lekárnik.

Zvýšená citlivosť pokožky na slnko môže negatívne ovplyvniť aj dlhodobé kožné ochorenia, ako napríklad atopickú dermatitídu, psoriázu alebo herpes.