Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

RADÍME: Úzky kontakt s pozitívnym na ochorenie COVID-19 treba nahlásiť

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Testovanie sa realizuje najskôr v piaty deň od posledného kontaktu s chorým a jeho výsledok sa testovaný dozvie najneskôr do 96 hodín od odberu.

Bratislava 12. októbra (TASR) – Ak je človek presvedčený o rizikovosti svojho kontaktu s osobou pozitívne testovanou na nový koronavírus a zistí, že pri epidemiologickom šetrení nebol ako úzky kontakt uvedený, mal by zostať v izolácii a svoju vedomosť oznámiť zdravotníkom. Tí rozhodnú, či je jeho podozrenie opodstatnené a či sa podrobí testovaniu. Vyplýva to z informácií, ktoré TASR poskytol Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ).

"Ak ste úzky kontakt pozitívne testovaného a daný pozitívny človek vás tak neuviedol, kontaktujte svojho lekára a ten preverí, nakoľko rizikový bol váš kontakt a či existuje dôvodné podozrenie, že ste sa mohli nakaziť. Ak áno, lekár vám udelí karanténnu PN a zabezpečí testovanie na COVID-19," priblížil ÚVZ. Epidemiologicky rizikovým, "úzkym" kontaktom je nielen priamy fyzický kontakt, ale aj osobný kontakt na vzdialenosť do dvoch metrov na čas dlhší ako 15 minút a nechránený priamy kontakt v uzavretom prostredí, takisto dlhší čas ako 15 minút. Rizikové je aj sedenie vedľa pozitívneho prípadu do dvoch sedadiel v lietadle.

Ako ÚVZ doplnil, potrebu testovania vie osoba s podozrením zistiť aj prostredníctvom online formulára na adrese https://www.old.korona.gov.sk/covid-19-patient-form.php. V ňom je nutné vyplniť všetky polia v červenom rámčeku a v časti "Vyberte príznaky alebo dôvod vyšetrenia" označiť možnosť "bol som v kontakte s pozitívne testovanou osobou". Vtedy sa v dotazníku objavia ďalšie políčka pre zadanie údajov o pozitívnom prípade a podrobností o kontakte s ním. Ak zadané dáta potrebu testovania preukážu, posudzovaný dostane sms správu s časom a miestom odobratia vzorky.

Testovanie sa realizuje najskôr v piaty deň od posledného kontaktu s chorým a jeho výsledok sa testovaný dozvie najneskôr do 96 hodín od odberu.

Epidemiológovia zdôraznili, že desaťdňovú karanténu je potrebné dodržať aj v prípade testu s negatívnym výsledkom, "Klinické príznaky sa môžu vyvinúť až do jej ukončenia," vysvetlili. Ak sa v čase izolácie objaví horúčka alebo príznaky respiračnej infekcie, pacient má kontaktovať svojho ošetrujúceho lekára, ktorý zváži realizáciu opakovaného testu.