< sekcia Slovensko

Radíme: Vlčí hlad pomôže zahnať bulgur

Ilustračné foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Táto potravina je veľmi známa a obľúbená v Stredomorí, Turecku či na Strednom východe, kde majú z neho pripravené pokrmy dlhú tradíciu.

Bratislava 13. januára (TASR) – Predvarená nalámaná celozrnná pšenica, známa ako bulgur, podporuje trávenie a pravidelné vyprázdňovanie, detoxikuje hrubé črevo, zaháňa vlčí hlad, podporuje rýchlosť metabolizmu, napomáha udržiavať hladinu krvného cukru pod kontrolou a upokojuje nervový systém. Lekárka Janette Stamová z Odboru podpory zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave ju odporúča aj deťom.

"Bulgur obsahuje veľké množstvo zdraviu prospešných látok, čo je dosiahnuté najmä vďaka tomu, že ide o minimálne spracované obilie - Omega 3 a 6 mastné kyseliny, z minerálov sú to fosfor, horčík, draslík, sodík, železo, mangán a z vitamínov hlavne vitamín A, B3, B1, kyselina listová. Napriek faktu, že glykemický index bulguru je stredný, radšej si dávajte kontrolované množstvo," komentovala.

Táto potravina je veľmi známa a obľúbená v Stredomorí, Turecku či na Strednom východe, kde majú z neho pripravené pokrmy dlhú tradíciu. Slovo "bulgur" pochádza z tureckého "bulghur" a v preklade znamená krupica. Základ tvorí pšeničné zrno.

Pripraviť sa dá na slano aj na sladko. Podľa odborníčky je ideálny aj ako príloha k mäsu, pretože vie ľahko nahradiť ryžu či zemiaky. "Túto skutočnosť ocenia najmä tí, ktorí sa snažia zredukovať svoju hmotnosť, pretože bulgur je nízkokalorický. Nespôsobuje nadúvanie, a preto je vhodný aj do detskej stravy," doplnila.

Nie je však vhodný pre ľudí, ktorí neznášajú pšenicu a lepok.