Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Radoslav Procházka sa vzdal poslaneckého mandátu

Na snímke Radoslav Procházka. Foto: TASR/Martin Baumann

Najbližšie s vami budem hovoriť ako radový občan, konštatoval Radoslav Procházka.

Bratislava 20. júna (TASR) - Líder Siete Radoslav Procházka splnil svoj sľub a odchádza z parlamentu. "S účinnosťou od nedele (22.6.) som sa dnes vzdal mandátu poslanca Národnej rady SR," povedal pre TASR Procházka.

"Pre Sieť aj pre mňa osobne je to taký bod zlomu, okamih katarzie. Ideme to urobiť na zelenej lúke, úplne zdola a najbližšie s vami budem hovoriť ako radový občan," konštatoval Procházka. Jeho kolega zo Siete, poslanec Andrej Hrnčiar, zatiaľ sa svojho mandátu nevzdal. "Ako Andreja poznám, tak to určite urobí, pretože to sľúbil. Je na liečení. Predpokladám, že pre neho je finálny termín v pondelok, aby mohli korektne nastúpiť náhradníci, ešte na budúci týždeň," dodal Procházka.

Na otázku, či sa snažia robiť podobný typ politiky ako Iveta Radičová, ktorá sa tiež, aj keď za iných okolností, vzdala poslaneckého mandátu, Procházka odpovedal, že nikoho nekopírujú a snažia sa robiť verejnú službu svojím vlastným spôsobom. "Máme pocit, že po dvadsiatich rokoch rozprávania o tom, že zákon bol dodržaný a hlavne, že sa to zmestilo do zákonných mantinelov, potrebujeme viac od ľudí, ktorí chcú poskytovať verejnú službu a my viac chceme dodať," vyhlásil.

V parlamente ostáva člen Siete, poslanec Miroslav Beblavý. "Budeme to využívať na prospech ľudí, ktorým budeme chcieť pomôcť," konštatoval Procházka.

Roboty je veľa

Na otázku, či mu nie je ľúto, že v tomto volebnom období ako poslanec končí, Procházka odpovedal, že nie. "Roboty je veľa a keď má človek veľa roboty, nemyslí na iné veci, ale na to, aby ju čo najlepšie urobil," vyhlásil líder Siete. Na otázku, či necíti ako problém financovanie svojej prezidentskej kampane, Procházka odpovedal negatívne. "Naopak, som hrdý na to, ako sme 'odmakali' tú kampaň. Je to skôr dobrá vizitka. Dokázali sme na kolene, ako start - up, urobiť niečo, o čom ste ako médiá pol roka ľuďom hovorili, že sa urobiť nedá," povedal. "Som hrdý na ľudí, ktorí so mnou tú kampaä robili, na svoju rodinu, ktorá mi držala palce a pomáhala rôznym spôsobom. A na to, ako sme tú kampaň urobili, som hrdý a neberiem späť ani pol slova. Bolo to super a bude to ešte lepšie," dodal Procházka.

Na ústavnoprávnom výbore parlamentu, kde pôsobil na poste podpredsedu, sa rozlúčil s kolegami. "Chcel by som poďakovať pánovi podpredsedovi za doterajšiu spoluprácu na výbore, konštruktívne a akékoľvek pripomienky, ktoré doteraz boli," rozlúčil sa s Procházkom predseda výboru Róbert Madej (Smer-SD).