Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Radovan V., ktorý si mal objednať vraždu podnikateľa, do väzby nepôjde

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Pôvodne sudca pre prípravné konanie ŠTS v Pezinku 18. apríla Radovana V. do väzby zobral.

Bratislava 6. mája (TASR) - Radovan V. obvinený z objednávky úkladnej vraždy podnikateľa Mariána K. z augusta 2013 v Jahodnej do väzby nepôjde a bude stíhaný na slobode. Rozhodol o tom Najvyšší súd (NS) SR v stredu (5. 5.) na svojom neverejnom zasadnutí. TASR o tom informovala hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

"NS SR zrušil uznesenie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), ktorým vzal obvineného Radovana V. do väzby, pretože nezistil, že by u tohto obvineného, ktorému bolo vznesené obvinenie ešte v roku 2013, počas jeho doterajšieho trestného stíhania vznikli konkrétne skutočnosti odôvodňujúce tzv. útekovú a kolúznu väzbu," konkretizovala hovorkyňa.

Pôvodne sudca pre prípravné konanie ŠTS v Pezinku 18. apríla Radovana V. do väzby zobral. Sudca neprijal písomný sľub obvineného a nenahradil väzbu dohľadom probačného a mediačného úradníka. Rozhodnutie nebolo právoplatné, obvinený podal proti nemu sťažnosť.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) zasahovala 14. apríla spolu s prešovským pohotovostným policajným útvarom v okrese Gelnica. V obci Jaklovce napokon zadržala Radovana V. a obvinila ho z objednávky úkladnej vraždy. Radovan V. sa jej mal dopustiť v štádiu pokusu formou účastníctva ešte v roku 2013, miestom vraždy mal byť kopec Jahodná pri Košiciach.

Za tento skutok už boli odsúdení jeho vykonávatelia. Strelec Róbert Nigut na 25 rokov odňatia slobody a vodič pri pokuse o vraždu Gabriel Hojsák na 15 rokov odňatia slobody. Nigut po podnikateľovi strieľal a zasiahol ho do hrudníka a tváre. Napokon auto s Nigutom a Hojsákom havarovalo.

Hojsáka, vodiča člena východoslovenského gangu okoličányovcov Niguta, odsúdil 14. apríla NS SR za vraždu v štádiu pokusu spolupáchateľstvom. Po odsúdenom Nigutovi sa stále bezúspešne pátra a pred rokmi bol na neho vydaný európsky a medzinárodný zatykač. Rovnako sa pátra aj po bosovi skupiny Róbertovi Okoličánym.