Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Slovensko

Rakušan: Dávať atentátu politické nálepky je škodlivé

Na archívnej snímke minister vnútra ČR Vít Rakušan. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Každý človek, či je alebo nie je politikom, musí podľa ministra použitie strelnej zbrane proti inému človeku odsúdiť.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Praha 15. mája (TASR) - Politici všetkých farieb by sa mali zamyslieť, či agresivita v spoločnosti neodráža to, akým spôsobom sa vedie politická debata. Ohavný čin atentátu by však nemal mať žiadnu politickú nálepku, je to kriminálny čin. Vo vysielaní stanice ČT24 to v stredu v reakcii na útok na slovenského premiéra Roberta Fica povedal český minister vnútra Vít Rakušan, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Situácia na Slovensku je veľmi napätá. Rozhodne nebudem slovenským kolegom radiť, ako reagovať na takú vypätú a emocionálnu chvíľu. Na druhú stranu by som všeobecne veľmi požiadal a poprosil, aby sme skutočne dodržali, že taká udalosť politický podtón jednoducho nemá," povedal Rakušan.

Každý človek, či je alebo nie je politikom, musí podľa ministra použitie strelnej zbrane proti inému človeku odsúdiť. "Dávať tomu nejaký politický podtón je v tejto chvíli podľa mňa skôr škodlivé a nemali by sme sa toho dopúšťať," dodal.

Šéf českého rezortu vnútra vyzval všetkých politikov, aby sa zamysleli nad tým, či spoločenskej agresii neprispievajú aj oni sami. "Všeobecne by sme sa politici všetkých farieb mali zamyslieť, akým spôsobom pridávame alebo nepridávame do spoločenskej agresie, akým spôsobom sa vedie politická debata a či možno agresivita v spoločnosti nie je spôsobená a neodráža to, akým spôsobom je vedená aj politická debata," povedal Rakušan.

Zopakoval, že útok na slovenského premiéra je šokujúci a ohavný čin, ktorý si zaslúži odsúdenie.





(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)