Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Rakúska a nemecká polícia si posvietila na prevádzačov, pomohla aj SR

Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Počas medzinárodnej akcie bolo vykonaných šesť domových prehliadok vo Viedni a Dolnom Rakúsku.

Bratislava 16. júna (TASR) - Rakúska a nemecká polícia pod záštitou Europolu si začiatkom mája v rámci akcie s krycím názvom Camper posvietili na prevádzačov. Súčinnosť im pritom poskytla aj slovenská polícia, konkrétne Národná jednotka boja proti nelegálnej migrácii a Lovci lebiek. V rámci medzinárodnej akcie zadržali v Bratislave 24-ročného sýrskeho občana, vo Viedni zas troch mužov zo Sýrie a Tuniska. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru (PZ) Denisa Bárdyová.

"Zločinecká skupina mala od leta roku 2020 nelegálne previezť do Rakúska a Nemecka cez územie Slovenskej republiky, Poľskej, Českej republiky viac ako 250 osôb, ktoré nie sú občanmi Európskej únie a nemali ani povolenie na pobyt v krajinách Európskej únie," priblížila Bárdyová. Za prevozy mali získať finančnú odmenu vo výške najmenej 350 eur za jednu osobu, zisk zločineckej skupiny sa tak vyšplhal minimálne na 87.500 eur.

Vyšetrovacie orgány partnerských krajín obvinili mužov z organizovania nezákonných vstupov prevažne sýrskych občanov na územie Rakúska a Nemecka. Nelegálnych migrantov mali prevážať v zadnej časti nákladných automobilov. Jednotlivé transporty mali byť zároveň zabezpečené pomocou tzv. doprovodných vozidiel, ktoré mali za úlohu varovať pred policajnými kontrolami.

Počas medzinárodnej akcie bolo vykonaných šesť domových prehliadok vo Viedni a Dolnom Rakúsku. Zaistené boli viaceré mobily, tablety, ďalšia technika, falošné talianske doklady a ďalšie dôkazy o trestnej činnosti.