Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Rakúsko od pondelka ruší kontroly na hraniciach so Slovenskom

Na archívnej snímke príslušníci rakúskej polície počas policajnej kontroly na hraniciach medzi Rakúskom a Slovenskou republikou na hraničnom prechode Bratislava - Jarovce / Kittsee. Foto: TASR - Pavol Zachar

Podľa údajov rakúskeho ministerstva vnútra sa od konca septembra minulého roku podarilo zadržať 24 prevádzačov, ktorí operovali z územia Slovenska.

Viedeň 4. februára (TASR) – Rakúsko nepredĺži kontroly na hraniciach so Slovenskom, ktoré sa tak skončia od pondelka 6. februára. Oznámilo to v sobotu rakúske ministerstvo vnútra, informuje TASR na základe správy agentúry APA.

Rakúsko zaviedlo kontroly na hraniciach so Slovenskom koncom septembra 2022 v súvislosti s nárastom nelegálnej migrácie a potrebou obmedziť pôsobenie prevádzačských mafií.

Rovnaké opatrenie na hraniciach so SR uplatňovala od konca vlaňajšieho septembra aj Česká republika. Český minister vnútra Vít Rakušan tento týždeň avizoval, že stále kontroly na hraniciach so SR sa skončia v noci zo soboty na nedeľu (4. - 5. 2.).

Rakúsko platnosť rozhodnutia o vykonávaní kontrol na hraniciach so Slovenskom opakovane predlžovalo, naposledy koncom januára 2023, keď bolo toto opatrenie predĺžené do 5. februára.

Rakúske ministerstvo vnútra teraz rozhodlo, že stále pohraničné kontroly sa už ďalej predlžovať nebudú. Viedeň sa rozhodla pre zmenu stratégie s ohľadom na to, že k rovnakému kroku pristúpila aj Česká republika, s ktorou sa Rakúsko snažilo svoj postup koordinovať.

Podľa údajov rakúskeho ministerstva vnútra sa od konca septembra minulého roku podarilo zadržať 24 prevádzačov, ktorí operovali z územia Slovenska.

Namiesto stálych kontrol na hraniciach sa budú od 6. februára vykonávať kontroly už len v prihraničných oblastiach, a to v koordinácii so SR.

Pôjde predovšetkým o okresy Gänserndorf, Bruck an der Leitha a Kittsee. Budú v nich nasadzované hliadky a prebiehať monitoring za pomoci dronov.

Rakúsky minister vnútra Gerhard Karner vyjadril presvedčenie, že tento prístup umožní dôkladne sledovať aktuálny vývoj situácie a v prípade nutnosti naň rýchlo zareagovať, píše agentúra APA.