Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Kurz: Rakúsko sa so SR nezhoduje pri dostavbe elektrárne v Mochovciach

Na snímke uprostred vľavo predseda vlády SR Eduard Heger a uprostred vpravo rakúsky kancelár Sebastian Kurz po bilaterálnom stretnutí prichádzajú po Tyršovom nábreží do Divadla Aréna na tlačovú konferenciu 15. júna 2021 v Bratislave. Foto: TASR Pavel Neubauer

Premiér Heger ubezpečil rakúskeho partnera, že urobíme všetko preto, aby spustenie bolo podľa najvyšších štandardov a bolo bezpečné.

Bratislava 15. júna (TASR) - Rakúsko sa nezhoduje so Slovenskom pri dostavbe atómovej elektrárne v Mochovciach. V utorok počas tlačovej konferencie to uviedli premiér Eduard Heger a rakúsky kancelár Sebastian Kurz. Heger ubezpečil rakúskeho partnera, že urobíme všetko preto, aby spustenie bolo podľa najvyšších štandardov a bolo bezpečné.

Rakúsko bude podľa Kurza naďalej pozorne sledovať, aby boli v tejto veci zapojené aj ich dozorné inštitúcie. Podotkol, že rakúsky postoj voči atómovej energii je odmietavý vo všeobecnosti na celom svete. Jadrovú energiu a elektrárne považujú za rizikové pre bezpečnosť. Poznamenal, že tento názor nie je namierený len voči Slovensku.

"Vďaka dobrej spolupráci bolo aj veľmi rýchle a jednoduché dosiahnuť vzájomnú dohodu pri uznávaní certifikátov," povedal Heger s tým, že od pondelka (14. 6.) sa na Slovensku uznávajú aj rakúske antigénové testy. Poznamenal, že ich prvoradým záujmom je, aby komfort pohybu občanov medzi Slovenskom a Rakúskom bol čo najväčší.

Heger uviedol, že pandémia nového koronavírusu sa ešte neskončila a významné v boji s ňou je práve očkovanie. Verí, že na Slovensku sa podarí napodobniť rakúsky úspech pri očkovaní, kde by malo byť podľa predpokladov do konca júla zaočkovaných okolo 70 percent obyvateľov.

Kurz s Hegerom diskutovali aj o tom, aby oba štáty pomáhali aj tretím krajinám v boji s pandémiou, napríklad prostredníctvom vakcín. Podotkol, že zároveň zlepšená situácia umožňuje aj rozvoj obchodných vzťahov a podnikania medzi oboma krajinami. Poukázal, že Rakúsko je významný slovenský obchodný partner a zároveň aj tretí najväčší investor v krajine. Kurz poďakoval za dobré vzťahy v hospodárstve medzi oboma krajinami. Zároveň verí, že napriek tomu, že pandémia utlmila niektoré aktivity, tak sa podarí dosiahnuť predpandemické čísla. "Budeme posilňovať nielen hospodárske, ale aj medziľudské vzťahy," vyhlásil Kurz.

Počas stretnutia otvorili aj témy, ako je dopravná infraštruktúra, veda, životné prostredie či cestovný ruch. Z hľadiska vzájomných pohraničných vzťahoch hovorili aj o cyklotrasách. Za dôležitú tému Heger označil otázku migrácie a ich postoje pred prichádzajúcou Európskou radou. "S Rakúskom sa zhodujeme, že je dôležité klásť veľký dôraz na ochranu vonkajších hraníc EÚ," povedal Heger s tým, že zároveň si uvedomujú, že týmto štátom prvého kontaktu treba pomôcť, či už prítomnosťou policajtov alebo materiálne. Ako dodal, sú pripravení poslať policajtov na sever Macedónska, kde pôsobia už aj rakúski policajti.

Po bilaterálnom stretnutí sa Heger spolu s Kurzom zúčastnia na medzinárodnej konferencii GLOBSEC 2021 Bratislava Forum.