Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

VIDEO: Slovensko prevezme 500 migrantov z rakúskeho tábora

Migranti ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Prvých 50 migrantov k nám presunú ešte v júli, ďalších 200 má nasledovať v auguste a zvyšných 250 v septembri.

Viedeň 9. júla (TASR) - Slovensko by malo prevziať od Rakúska starostlivosť o 500 migrantov, ktorí sa v súčasnosti nachádzajú v preplnenom zariadení južne od Viedne. O pripravovanej bilaterálnej dohode dnes informovala agentúra APA s odvolaním sa na vyjadrenie hovorcu rakúskeho ministerstva vnútra Hermanna Muhra.



Podľa rakúskej vlády sa rokovania so Slovenskom o spolupráci pri starostlivosti o migrantov začali už dávnejšie, ku konkrétnemu výsledku však strany dospeli v stredu večer pri telefonáte rakúskej ministerky vnútra Johanny Miklovej-Leitnerovej so slovenským rezortným kolegom Robertom Kaliňákom. Podrobnosti dohody, ktorá má byť podpísaná v najbližších dňoch, chcú obaja zverejniť až po dnešnom "koordinačnom" stretnutí v rámci neformálneho zasadnutia ministrov vnútra EÚ v Luxemburgu, zameraného na otázku prerozdeľovania migrantov medzi jednotlivými štátmi, uviedla APA.



Podľa rakúskej agentúry je isté, že predmetom spolupráce so Slovenskom bude len samotná starostlivosť o migrantov z tábora v meste Traiskirchen. Azylové konanie budú v ich prípade naďalej viesť rakúske úrady. Prvých 50 migrantov presunú na Slovensko ešte v júli, ďalších 200 má nasledovať v auguste a zvyšných 250 v septembri. Zatiaľ nie je známe, ktorá strana bude pokrývať náklady na starostlivosť, podľa Muhra však Slovensko za výpomoc nedostane žiadne protislužby.

Rakúske ministerstvo vnútra označuje presun migrantov za pilotný projekt, pričom ráta s rozšírením jeho trvania na dva roky. "Je to malý krok, ale výrazný signál solidarity," cituje APA ministerku Miklovú-Leitnerovú.

"Rakúski azylanti pobudnú na Slovensku len ten čas, koľko potrvá azylový proces, čo je pár mesiacov," spresnila. Pripomenula tiež, že podobne ako pri humanitárnom transfere je aj v tomto prípade od začiatku jasná cieľová krajina azylantov.

"Tieto osoby tu nielenže nechcú zostať, ale ani nesmú, pretože, keďže ide o rakúsky azylový proces, sú v rakúskej jurisdikcii," zdôraznila Dobiášová.

Minister vnútra sa dnes zúčastňuje stretnutia Rady ministrov pre spravodlivosť a vnútorné záležitosti v Luxembursku. Na schôdzke prezentuje podrobnosti dobrovoľného príspevku Slovenska k riešeniu migračnej krízy v Európe.

Okrem spolupráce s Rakúskom je SR pripravená zvýšiť kvóty v rámci humanitárneho transferu, ktorý uskutočňuje od roku 2008. Celkovo by tak na presun do cieľovej krajiny mohla v tomto a nasledujúcom roku pripraviť až 1000 utečencov oproti pôvodne plánovaným 600.

Slovensko je napokon pripravené prijať aj niekoľko kresťanských rodín zo Sýrie, a to v spolupráci s cirkevnými charitatívnymi organizáciami. Kaliňák počet takýchto utečencov, ktorí by získali na Slovensku azyl, odhadol na stovku.