Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Rakúsky poľovník strieľal v chránenom území, prípad vyšetruje polícia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Streľba prebehla počas hniezdenia vtákov v jednej z najcennejších lokalít na Slovensku.

Bratislava 7. júna (TASR) - Rakúsky poľovník strieľal v Chránenom vtáčom území Sysľovské polia pri Bratislave do hniezd havranov. Zachytila ho pri tom jedna z kamier, ktoré prevádzkuje web kukaj.sk. Informovala o tom organizácia Ochrana dravcov na Slovensku (RPS) na svojej internetovej stránke. Prípad už podľa šéfa enviropolície Mária Kerna vyšetruje polícia ako podozrenie z trestného činu porušovania ochrany rastlín a živočíchov.

Jedna z kamier portálu zachytáva vtáčiu búdku spolu s blízkym poľovným lesom s hniezdnou kolóniou havranov čiernych v Sysľovských poliach. Ivan Daráni z kukaj.sk približuje, že na záberoch sa objavilo auto s rakúskou poznávacou značkou, z ktorého vystúpil neznámy muž. "Čo nasledovalo potom, bolo úplne nepochopiteľné. Neznámy muž 25. mája, s najväčšou pravdepodobnosťou poľovník, začal brokovnicou strieľať na hniezda havranov," poukazuje Jozef Chavko z RPS s tým, že streľba prebehla počas hniezdenia vtákov v jednej z najcennejších lokalít v SR.

Ornitológovia následne zavolali políciu a poľovníkov. Páchateľa sa im však nepodarilo zadržať. "Na kamerových záberoch však vidieť celý priebeh. V spolupráci s políciou a Štátnou ochranou prírody (ŠOP) SR sme prehľadali okolie hniezdnej lokality," hovorí Chavko.

Niektoré škody sa ukážu až časom. Výstrely niektoré vtáky vyplašili natoľko, že môžu zanechať znášku alebo nezahniezdiť vôbec, povedal Chavko. Približuje, že z lokality po streľbe zmizli sokoly kobcovité, väčšina sokolov myšiarov opustila dovtedy obsadené polobúdky. Streľbu označil Chavko za nehorázny barbarský čin, ktorý je v rozpore s eticko-morálnymi zásadami. "Usmrcovanie rodičov v čase, keď na hniezdach sú znášky vajec alebo mláďatá, je neospravedlniteľné. No zdá sa, že stále sa v niektorých poľovníckych komunitách nájdu jednotlivci, ktorí sa bezohľadne riadia dogmami zo stredoveku o tzv. škodlivosti niektorých živočíchov,“ poznamenal Chavko.

Kern potvrdil, že polícia prípad preveruje. Pri objasňovaní okolností požiadali o spoluprácu aj rakúsku políciu.

Riaditeľ ŠOP Dušan Karaska uviedol, že chránené územie Sysľovské polia sú jedinečným miestom. Hniezdia tam vtáčie druhy, ktoré inde na Slovensku nie sú. Ide o jediné hniezdisko dropa veľkého a sokola kobcovitého. "Z pohľadu prežitia týchto druhov na Slovensku ide o kľúčové územie. Je to klenot, ktorý si musíme zachovať," podotkol.