Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Raši: Podporíme vyslovenie nedôvery Budajovi, a to nielen pre medvede

Na snímke nezaradený poslanec NR SR Richard Raši počas rokovania 65. schôdze Národnej rady SR 25. mája 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Doterajšie pôsobenie Budaja vo funkcii Raši označil za smutný príbeh, ktorý pri jeho zotrvaní vo vedení rezortu môže mať tragický koniec.

Bratislava 23. júna (TASR) - Nezaradení poslanci pôsobiaci v Hlase-SD podporia návrh na odvolanie ministra životného prostredia Jána Budaja (OĽANO) pri hlasovaní v Národnej rade (NR) SR. Informoval o tom poslanec a podpredseda strany Richard Raši. Nezvládnutie situácie s medveďom hnedým nie je podľa jeho slov jediný dôvod, strana hovorí o viacerých manažérskych zlyhaniach vo vedení rezortu.

"S prácou ministra životného prostredia sme dlhodobo nespokojní, preto všetci poslanci Hlasu-SD budú hlasovať za a podporia návrh na vyslovenie nedôvery voči jeho osobe," povedal Raši. Doterajšie pôsobenie Budaja vo funkcii označil za smutný príbeh, ktorý pri jeho zotrvaní vo vedení rezortu môže mať tragický koniec. Podotkol, že Budaj dlhodobo nezvláda systémové riešenia pri rozšírení populácie medveďa, problém necháva "vyhniť", aby nemusel robiť nepopulárne kroky.

Krajský predseda strany Hlas-SD v Banskej Bystrici Roman Malatinec kritizoval ministra aj v súvislosti so stredajším (22. 6.) rokovaním parlamentného hospodárskeho výboru. Hovorí o monológu Budaja, ktorý s ľuďmi z regiónu nechce diskutovať. Myslí si, že minister k odstrelu medveďov nepristúpi napriek ich premnoženiu. Poukázal na štatistický každoročný nárast populácie medveďa hnedého a pýta sa, dokedy chce Budaj čakať. Aj štúdia a dáta, na ktorých potrebu sa Budaj odvoláva, budú podľa Malatinca len štatistiky s možnými odchýlkami, pretože sa nedá zrátať všetky medvede. Žiada napríklad, aby sa napĺňal vypracovaný program starostlivosti o medveďa.

Poslanec Róbert Puci pôsobiaci v Hlase-SD dodal, že Budaj zlyhal ako manažér aj pri odstraňovaní environmentálnych záťaží, ale aj pri reforme národných parkov, ktorú považuje za nedotiahnutú. Vyčíta ministrovi aj zlyhania pri riešení protipovodňových opatrení, viaznutie čerpania eurofondov a ďalšie.