Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Raši: Premiéra by mali trestne stíhať, Matovič: Je to absurdné

Na snímke Richard Raši. Foto: TASR - Martin Baumann

Raši zdôraznil, že karanténa mala byť v osadách vyhlásená okamžite. Podotkol, že zásadné informácie o nákaze mal premiér zrejme už v utorok (7. 4.).

Bratislava 9. apríla (TASR) - Poslanec Národnej rady (NR) SR Richard Raši (Smer-SD) tvrdí, že premiér Igor Matovič (OĽaNO) by mal byť trestne stíhaný za ohrozenie zdravia občanov pre neskoré vyhlásenie karantény osád pri Krompachoch. Matovič pre TASR reagoval tým, že chybu spravila už bývalá vláda Smeru-SD a súčasný kabinet konal okamžite po preverení situácie. Rašiho označil za blázna a jeho stanovisko za absurdné.

Raši zdôraznil, že karanténa mala byť v osadách vyhlásená okamžite. Podotkol, že zásadné informácie o nákaze mal premiér zrejme už v utorok (7. 4.), pričom karanténu vyhlásil až vo štvrtok (8. 4.) večer. Pre TASR uviedol, že v tejto veci ba mal prokurátor začať konať ex offo. Poukázal pri tom na trestný zákon. "Všetci, čo mali konať a nekonali, a premiér sám na prvom mieste, ohrozovali zdravie a životy Krompašanov," dodal na sociálnej sieti s tým, že pre Matoviča by malo byť prvoradé zdravie obyvateľov, nie politický marketing.

Matovič reagoval tým, že ešte expremiér Peter Pellegrini a exministerka vnútra Denisa Saková (obaja Smer-SD) rozhodli, že Rómov, vracajúcich sa z ohnísk nákazy v Európy, nemusia testovať a že nemusia isť do štátnej karantény. Za ten čas podľa jeho slov mohli nakaziť množstvo ďalších ľudí. "My sme ich odhalili, okamžite sme zaviedli karanténu a blázon Raši obviňuje nás a nie páchateľov verejného ohrozenia zdravia - Pellegriniho a Sakovú. Absurdné," uviedol pre TASR.