Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Raši vyzval Krajčího na odstúpenie kvôli zvyšovaniu doplatkov liekov

Na archívnej snímke Richard Raši. Foto: TASR - Martin Baumann

Možno ste dobrý človek, ale ako minister ste absolútne nepoužiteľný a zbabrali ste všetko, čo sa dalo, adresoval Raši ministrovi zdravotníctva.

Bratislava 8. októbra (TASR) - Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) vo svojom riadení rezortu zlyháva na všetkých frontoch. Myslí si to nezaradený poslanec Národnej rady SR Richard Raši pôsobiaci v mimoparlamentnom Hlase-SD. Opätovne Krajčího vyzval, aby odstúpil. Na štvrtkovej tlačovej konferencii poukázal tiež na zvyšovanie doplatkov vyše 650 liekov v kategorizačnom zozname. Kritizoval tiež nekonkrétne a nepodložené záväzky v dokumente Moderné a úspešné Slovensko, z ktorého sa má zostaviť plán obnovy.

„Pán minister, pri všetkej úcte, možno ste dobrý človek, ale ako minister ste absolútne nepoužiteľný a zbabrali ste všetko, čo sa dalo. Aj preto je výsledkom viac ako 1000 potvrdených prípadov koronavírusu,“ vyhlásil Raši. Vláda Igora Matoviča (OĽANO) podľa neho nepripravila cez leto Slovensko na druhú vlnu pandémie a nezvláda ju.

Kategorizácia liekov platná od októbra nebola podľa Rašiho pripravovaná transparentne ani diskutovaná s odbornými a pacientskymi organizáciami, čo je aj v rozpore s programovým vyhlásením vlády. Hovorí, že minister Krajčí zdražil viac ako 650 liekov v kategorizačnom zozname, čo z celkového počtu približne 4300 položiek predstavuje vyše 15 percent liekov.

„Vláda sľubovala lieky zadarmo, výsledkom toho je, že od 1. októbra MZ SR znížilo počet liekov vydávaných bez doplatku z približne 1500 na 1290, čiže pacienti budú za ďalších 210 liekov priplácať,“ skonštatoval. Znížil sa podľa neho aj počet liekov s doplatkom do jedného eura, a to z 2092 na 1944 liekov. Nárast podľa neho bude mať veľký dosah hlavne na skupiny s najnižšími príjmami a dôchodcov.

Podľa exministra zdravotníctva neplatí ani to, že v každej kategórii je liek bez doplatku. Upozorňuje, že pri niektorých účinných látkach sú dostupné len v určitom dávkovaní, ktoré nemusí zodpovedať potrebám pacienta. „Ministerstvo deklaruje, že môžete získať aj liek s nulovým doplatkom, často však nakoniec aj tak doplatíte, lebo zadarmo je iba silnejší variant lieku a vy máte smolu,“ dodal.

Raši sa vyjadril aj k zdravotníckej časti dokumentu Moderné a úspešné Slovensko. Je podľa neho súhrnom všeobecných informácií a fráz. Kritizuje napríklad absenciu konkrétneho cieľa v poklese miery odvrátiteľných hospitalizácií alebo chýbajúcu zmienku o riešení situácie pri lekároch špecialistoch.