Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Reakcie mimoparlamentných strán na nevydanie lídra Smeru-SD

Poslanci Národnej rady (NR) SR v stredajšom hlasovaní neodsúhlasili žiadosť Generálnej prokuratúry (GP) SR o vzatie poslanca Roberta Fica (Smer-SD) do väzby. Na snímke vpravo poslanec Robert Fico (Smer-SD) po hlasovaní 4. mája 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Progresívne Slovensko vyzýva Hegera k vylúčeniu Sme rodiny z vlády.

Bratislava 4. mája (TASR) - Mimoparlamentné hnutie Progresívne Slovensko (PS) vyzýva premiéra Eduarda Hegera (OĽANO), aby z vlády vylúčil hnutie Sme rodina na čele s Borisom Kollárom. Výzvu mu adresuje v súvislosti s hlasovaním poslancov hnutia v prípade vydania lídra Smeru-SD Roberta Fica na trestné stíhanie. Kollár podľa predsedníčky PS Ireny Bihariovej otvorene napľul do tváre spravodlivosti a občanom Slovenska ukázal, že politika "našich ľudí" sa neskončila.

"Nehlasovanie členov Sme rodina za vydanie poslanca Fica na trestné stíhanie je posledná čiara, ktorú počas svojej účasti vo vládnej koalícii prekročili. Pokračovaním koalície so Sme rodina by táto 'protikorupčná vláda' na čele s premiérom stratila akúkoľvek tvár," skonštatovala Bihariová vo svojom stanovisku.
Na snímke poslanec NR SR Robert Fico (Smer-SD) po hlasovaní 4. mája 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann

Pripomenula, že súčasná vláda postavila svoju legitimitu na sľube obnovy právneho štátu, na záruke rovnosti pred zákonom pre všetkých, bez ohľadu na to, či ide o bývalého premiéra, vládneho poslanca alebo radového občana bez imunity. Podotkla, že v koalícii so Sme rodina nebude očista orgánov činných v trestnom konaní možná. PS je presvedčené, že Kollár a jeho strana napáchali za dva roky vlády obrovské škody, zablokovali veľké množstvo potrebných reforiem a zákonov či hlasovali za "nebezpečné návrhy".

Poslanci v stredajšom hlasovaní neodsúhlasili žiadosť prokuratúry o vzatie Fica do väzby. Z prítomných 150 poslancov hlasovalo za jeho vydanie 74. Za vzatie Fica do väzby boli všetci poslanci SaS, ako aj väčšina poslancov OĽANO s výnimkou Romany Tabák, ktorá nehlasovala, a Kataríny Hatrákovej, ktorá sa zdržala. Pri hlasovaní sa zdržali aj poslanci hnutia Sme rodina.sko vyzýva Hegera k vylúčeniu Sme rodiny z vlády
Poslanci Národnej rady (NR) SR v stredajšom hlasovaní neodsúhlasili žiadosť Generálnej prokuratúry (GP) SR o vzatie poslanca Roberta Fica (Smer-SD) do väzby 4. mája 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann


Aliancia: Koalícia stratila svoj kredit a potopila svoju vlajkovú loď


Súčasná koalícia stratila svoj kredit a potopila svoju vlajkovú loď, s ktorou išla do volebného súboja a vládnutia. Skonštatovala to mimoparlamentná maďarská strana Aliancia na margo výsledku hlasovania o vydaní lídra Smeru-SD Roberta Fica na trestné stíhanie.

"Táto koalícia dnes celkom stratila svoj kredit. Po dvoch rokoch chaosu, nezvládnutia pandemickej a hospodárskej krízy potopila svoju vlajkovú loď, s ktorou išla do volebného súboja a vládnutia," uviedla strana v stanovisku, ktoré TASR poskytla hovorkyňa Aliancie Klára Magdeme.

Konrád Rigó, ktorý v súčasnosti vedie platformu Mosta-Híd v strane Aliancia, poznamenal, že koalícia neprešla ani skúškou z protikorupčného boja. "Obnovenie dôvery v spravodlivosť a právny štát sa má začať v parlamente. Po tom, čoho sme boli svedkami dnes, si môžeme byť celkom istí, že ideme opačným smerom," podotkol.

KDH: Vládna koalícia sama seba vystavila ďalšej vážnej skúške, hovorí M. Majerský


Vládna koalícia dnes sama seba vystavila ďalšej vážnej skúške. Uviedol to predseda mimoparlamentného KDH Milan Majerský na margo hlasovania poslancov Národnej rady (NR) SR v prípade vydania lídra Smeru-SD Roberta Fica na trestné stíhanie.

"Dnešné hlasovanie nebolo o tom, či je Robert Fico vinný alebo nevinný. Ale o tom, či môže alebo nemôže byť väzobne stíhaný ako každý iný človek. Pred zákonom by sme si mali byť všetci rovní. A, samozrejme, treba nechať orgány činné v trestnom konaní robiť si svoju prácu a počkať na závery vyšetrovania," skonštatoval Majerský.

Poslanci v stredajšom hlasovaní neodsúhlasili žiadosť prokuratúry o vzatie Fica do väzby. Z prítomných 150 poslancov hlasovalo za jeho vydanie 74. Za vzatie Fica do väzby boli všetci poslanci SaS, ako aj väčšina poslancov OĽANO s výnimkou Romany Tabák, ktorá nehlasovala, a Kataríny Hatrákovej, ktorá sa zdržala. Pri hlasovaní sa zdržali aj poslanci hnutia Sme rodina.