Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Reakcie opozičných politikov na zvolenie M. Žilinku na post GP

Na snímke zľava generálny manažér SMERu-SD Marián Saloň, podpredsedovia SMERu-SD Ľuboš Blaha, Richard Takáč, staronový predseda SMERu-SD Robert Fico, podpredsedovia SMERu-SD Erik Kaliňák, Ladislav Kamenický a Juraj Blanár, archívne foto. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Smer-SD tvrdí, že premiér prehral súboj o generálneho prokurátora.

Bratislava 3. decembra (TASR) - Premiér Igor Matovič (OĽANO) prehral súboj o generálneho prokurátora na celej čiare. Tvrdí to opozičný Smer-SD, podľa ktorého vládna koalícia voľbou vyslovila premiérovi nedôveru. TASR o tom informoval hovorca strany Smer-SD Ján Mažgút.

"Nečudujeme sa, že po totálnom debakli neprišiel ani na koaličnú radu. Smer-SD pozorne čítal situáciu v Národnej rade (NR) SR a svoje rozhodnutie za daných okolností považuje za správne,"
uviedol Smer-SD.

Poslanec Ľubomír Petrák (Smer-SD) po voľbe skonštatoval, že politika je aj o zvolení správnej taktiky. "Pokiaľ idete do takejto voľby, nie je úplne rozumné vždy dopredu hovoriť o tom, ako budete hlasovať. Rozhodnutie po porade klubu, ktoré bolo tesne pred hlasovaním, bolo také, že klub zahlasoval za Maroša Žilinku," odpovedal na otázku, prečo Smer-SD zmenil avizovaný plán zdržať sa pri voľbe.

Vysvetlil, že voľba nebola otázkou toho, či považujú navrhnutých kandidátov za najlepších možných z hľadiska toho, kto by mohol byť šéfom Generálnej prokuratúry (GP) SR. Odmieta, že by sa dopredu dohodli s niektorou koaličnou stranou. Ozrejmil, že niektoré mená pre nich neboli prijateľné.

Hlas - sociálna demokracia: Veríme, že sa mu podarí zachovať si vlastnú nezávislosť

Nezaradení poslanci parlamentu okolo Petra Pellegriniho veria, že Maroš Žilinka si vo funkcii generálneho prokurátora zachová nezávislosť. Zablahoželali mu k zvoleniu. TASR o tom informovala hovorkyňa strany Hlas - sociálna demokracia Patrícia Medveď Macíková.

"Veríme, že jeho profesijné skúsenosti i osobný príbeh mu budú pomáhať pri zvládnutí kľúčovej úlohy šéfa prokuratúry – schopnosti odolávať politickým tlakom a zachovať si vlastnú nezávislosť, založenú výlučne na úcte k zákonom a faktom," uviedli.
Na snímke novozvolený predseda strany Hlas - sociálna demokracia Peter Pellegrini, archívne foto.
Foto: TASR