Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Reakcie politikov na verdikt o nerozpustení ĽSNS

Na archívnej snímke predseda strany ĽSNS Marian Kotleba. Foto: TASR - Martin Baumann

Senát NS SR zamietol v pondelok návrh na rozpustenie parlamentnej ĽSNS. Návrh na rozpustenie strany podal na NS generálny prokurátor Jaromír Čižnár v máji 2017.

Bratislava 29. apríla (TASR) - Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) rešpektuje verdikt Najvyššieho súdu SR o nerozpustení ĽSNS. Naďalej je však presvedčený, že akákoľvek podpora fašizmu, práca s jeho symbolmi, popieranie holokaustu a spochybňovanie utrpenia desiatok miliónov ľudí je v rozpore s demokraciou a v modernej spoločnosti nemá čo hľadať. Napísal to na sociálnej sieti.

"Je vážnou úlohou demokratických strán, aby podľa týchto ideologických deformácií neposudzovali voličov a sympatizantov takýchto subjektov, ale aby im boli schopné ponúknuť dostatočne kvalitné riešenia najvážnejších celospoločenských problémov bez prímesí nenávistných ideológií. Tak, aby neboli nútení, resp. nemuseli voliť podobné subjekty," doplnil.

Danko rozsudok rešpektuje, spoluprácu s kotlebovcami odmieta


Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) rešpektuje rozsudok Najvyššieho súdu SR, ktorý nerozpustil ĽSNS. Komentovať ho nemieni. Na tlačovej konferencii v parlamente zároveň vyhlásil, že s ĽSNS nikdy spolupracovať nechce.

Senát Najvyššieho súdu (NS) SR v pondelok zamietol návrh na rozpustenie parlamentnej ĽSNS. Najvyšší súd na základe vykonaného dokazovania dospel k záveru, že žalovanú stranu nie je možné rozpustiť len preto, že kritizuje ústavný a právny poriadok štátu, a že sa zúčastňuje na tvorbe verejnej debaty na politickej scéne.

Návrh na rozpustenie strany podal na NS generálny prokurátor Jaromír Čižnár v máji 2017. Vo veci rozhodoval senát pod vedením predsedníčky Jany Zemkovej.

NS SR už raz rozhodoval o zákaze činnosti krajne pravicovej strany Slovenská pospolitosť - Národná strana, ktorej viacerí členovia vtedy čelili obvineniam z trestných činov. Predchodkyňu ĽSNS zakázal.

Most-Híd: Verdikt musíme rešpektovať


Rozhodnutie o nerozpustení parlamentnej ĽSNS strana Most-Híd "musí" rešpektovať. Spoločnou úlohou všetkých demokratických síl v krajine je podľa strany vyrovnať sa s týmto rozhodnutím vo všetkých voľbách. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Mosta-Híd Klára Debnár s tým, že strana nevidí dôvod meniť svoj postoj voči ĽSNS. Naďalej nemieni s jej predstaviteľmi rokovať ani hlasovať ako doteraz.

"Dnešné rozhodnutie sa zrodilo pre nedostatok dôkazov, čo v našom ponímaní nelegalizuje názory a úsilie predstaviteľov Ľudovej strany Naše Slovensko, ktoré by v demokratickej spoločnosti 21. storočia nemali mať priestor," uviedla.



Debnár pripomenula, že Najvyšší súd (NS) SR rozhodoval o druhej strane Mariana Kotlebu, ktorá takisto prezentuje deštruktívne názory. "Jeho prvá strana dostala zákaz fungovania z dobre známych dôvodov. Druhé politické zoskupenie, síce odlišným spôsobom, ale reprezentuje rovnako deštruktívne názory ako to prvé. Fakt, že niektorí členovia, aj bývalý líder zakázanej Slovenskej pospolitosti, vymenili fašistické uniformy za obleky, neznamená, že zmenili aj názor," doplnila.

Senát NS SR zamietol v pondelok návrh na rozpustenie parlamentnej ĽSNS. Návrh na rozpustenie strany podal na NS generálny prokurátor Jaromír Čižnár v máji 2017. Vo veci rozhodoval senát pod vedením predsedníčky Jany Zemkovej. Prvý raz sa začalo vo veci konať 9. apríla za prísnych bezpečnostných opatrení.

G. Gál: Ani ja, ani strana Most-Híd nikdy nebudeme podporovať fašistov


Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) je od začiatku až doteraz stranou, ktorá síce sofistikovanejšie ako v minulosti, ale stále vykazuje prvky fašizmu. Pre TASR to v pondelok uviedol minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) s tým, že ide o jeho občiansky názor a zároveň akceptuje rozhodnutie senátu Najvyššieho súdu (NS) SR, ktorý stranu v pondelok nerozpustil.

"Pre spoločnosť je to veľmi nebezpečné a je mi ľúto po rôznych prieskumoch preferencií, že sa ľudia nepoučili a zabudli na nie tak dávnu minulosť. Možnosť zakladať politické strany a hnutia patrí medzi základné práva a slobody, ktoré zakotvuje ústava. Každý občan SR má právo založiť stranu alebo byť členom niektorej z politických strán alebo niektorého z hnutí, avšak v našej spoločnosti je neakceptovateľné, aby občania, a navyše ešte politické strany verejne prejavovali sympatie k fašizmu či rasizmu," povedal na margo ĽSNS Gál.

Dodal, že viackrát v minulosti zdôraznil, že ani on, ani strana Most–Híd nepodporuje ani nikdy nebude podporovať fašistov. "Tak ako sme to nerobili ani doteraz, náš názor sa týmto rozsudkom nemení," povedal na záver.

MV SR rozsudok o nerozpustení ĽSNS rešpektuje


Ministerstvo vnútra (MV) SR rozsudok Najvyššieho súdu v prípade ĽSNS rešpektuje. Pre TASR to uviedla Petra Friese z tlačového odboru Kancelárie MV SR. Reagovala tak na rozhodnutie nerozpustiť stranu Mariana Kotlebu.
"Činnosť ani rozhodnutia súdu však ministerstvo komentovať nebude," doplnila Friese.

Senát Najvyššieho súdu (NS) SR zamietol návrh na rozpustenie parlamentnej ĽSNS. Rozhodnutie oznámil na pondelkovom pojednávaní.

Sulík: Neprekvapuje ma to, ĽSNS treba poraziť vo voľbách


Lídra SaS Richarda Sulíka rozhodnutie o nerozpustení ĽSNS neprekvapuje, nevidel dostatočné dôvody na rušenie tejto strany. Poraziť ju podľa neho treba v politickej súťaži, a to "konceptmi, programom, ľuďmi, skúsenosťami".

Sulík kritizoval v tejto súvislosti generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára. "Iniciatívu Čižnára považujem za vyslovene hlúpu a škodlivú. Mal by sa venovať rozumnejším veciam, mal by naháňať mafiánov, možno si pohovoriť so svojím kolegom Kováčikom, aby prestal zametať všetky kauzy. Takto akurát naháňa ďalších sympatizantov strane Mariana Kotlebu, s ktorými bytostne nesúhlasíme," vyhlásil.

Predseda SaS tiež pripomenul, že s ĽSNS odmietol prípadnú koaličnú spoluprácu. "Má vo svojich radoch členov, ktorí tvrdia, že holokaust sa nestal, Hitler vojnu nezačal, šesť miliónov mŕtvych Židov je rozprávka. To sú skrátka ľudia, ktorí to nemajú v hlave dostatočne usporiadané na to, aby mohli robiť politiku," uviedol jeden z dôvodov nespolupráce so stranou Kotlebu.