Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Reakcie SLOVENSKÝCH POLITIKOV na úmrtie panovníčky Alžbety II.

Britská kráľovná Alžbeta II. Foto: TASR/AP

Teraz.sk prináša reakcie slovenských politikov na úmrtie kráľovnej Alžbety II.

Londýn/Balmoral 8. septembra (TASR) - Vo veku 96 rokov zomrela vo štvrtok na škótskom zámku Balmoral britská kráľovná Alžbeta II. Oznámil to Buckinghamský palác.

Teraz.sk prináša reakcie slovenských politikov na úmrtie kráľovnej Alžbety II.



PREZIDENTKA: Kráľovná Alžbeta II. sa stala príkladom a inšpiráciou pre všetkých

Kráľovná Alžbeta II. sa počas svojej 70-ročnej vlády stala príkladom a inšpiráciou pre všetkých. Vo štvrtok to uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová, ktorá po správe o úmrtí panovníčky vyjadrila sústrasť celej kráľovskej rodine aj obyvateľom Británie a Commonwealthu.

"Sedem desaťročí neochvejného vodcovstva a oddanosti služby svojej vlasti v priebehu mnohých svetových zmien urobili z kráľovnej Alžbety II. príklad a inšpiráciu pre nás všetkých," napísala Čaputová na Twitteri.

Prezidentka pripomenula, že Alžbeta II. neostala uväznená v minulom storočí. "Vždy vedela a chcela byť súčasná, napriek kulisám, ktoré ju obklopovali. Aj v tých najťažších časoch bola pre ľudí tým pevným bodom, ku ktorému sa upínali. Celý svoj dlhý život zasvätila službe Britom a britskému Commonwealthu," uviedla na sociálnej sieti.

Čaputová zaspomínala aj na svoje osobné stretnutie s britskou panovníčkou. "Osobne sme sa stretli počas recepcie k samitu NATO v Londýne a charizma a pokoj, ktorý z nej vychádzal bol pre mňa vtedy výnimočným okamihom," napísala.

Alžbeta II. predstavovala podľa slovenskej hlavy štátu pokojnú stabilitu počas dlhých rokov svojho vládnutia. "Jej odchod je koncom celej jednej éry," pripomenula.

Zo slovenských politikov vyjadrili sústrasť britskej kráľovskej rodine aj premiér SR Eduard Heger a predseda Národnej rady Boris Kollár.

Kráľovná Alžbeta II. zomrela vo štvrtok popoludní vo veku 96 rokov vo svojom škótskom sídle Balmoral. Novým monarchom Spojeného kráľovstva sa stal v momente Alžbetinho úmrtia jej najstarší syn Charles, ktorý bude známy ako kráľ Karol III.




B.Kollár: Osobnosť Alžbety II. obrusovala hrany sporov a zabezpečovala stabilitu

Osobnosť kráľovnej Alžbety II. obrusovala hrany sporov vnútri kráľovstva a zabezpečovala jeho stabilitu. Vyhlásil to predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina). Doplnil, že britská panovníčka opúšťa svoju vlasť v zložitom období a jej nasledovník bude musieť vyvinúť veľké úsilie, aby sa jej vyrovnal. Pripomenul tiež jej návštevu Slovenska v roku 2008. Šéf parlamentu vyjadril úprimnú sústrasť občanom Spojeného kráľovstva a celého Spoločenstva národov.

"S hlbokým zármutkom som prijal správu o smrti jej veličenstva kráľovnej Alžbety II. Na trón nastúpila v zložitom období dejín svojej krajiny, keď postupne zanikala britská koloniálna ríša a vytváral sa nový zväzok niekdajších krajín britskej koruny - Spoločenstvo národov. Hoci z hľadiska britských ústavných princípov nemala priamy vplyv na výkonnú moc, jej osobnosť v mnohom uľahčila procesy dekolonizácie i vytváranie novej podoby Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska," uviedol predseda parlamentu v stanovisku, ktoré zaslala jeho hovorkyňa Michaela Jurcová.

Návšteva britskej panovníčky na Slovensku v roku 2008 patrí podľa Kollára k tým najvýznamnejším udalostiam v našej novodobej histórii. "Pamätné je najmä jej odhalenie pamätníka na dunajskom nábreží v Devíne, ktoré symbolizovalo našu obnovenú príslušnosť k západnej civilizácii," pripomenul. Šéf parlamentu je presvedčený, že Alžbeta II. zostane navždy v srdciach svojich spoluobčanov i pokojamilovnej populácie sveta.

Vo veku 96 rokov zomrela vo štvrtok britská kráľovná Alžbeta II. Bola najdlhšie vládnucim monarchom v dejinách Británie - na tróne bola 70 rokov. Novým kráľom Spojeného kráľovstva sa stal v momente Alžbetinho úmrtia jej najstarší syn Charles.


.

.


Premiér: S odchodom Alžbety II. sa končí celá jedna etapa v ľudských dejinách

Alžbeta II. bola váženou a rešpektovanou panovníčkou, symbolom novodobej monarchie. S jej odchodom sa končí celá jedna etapa v ľudských dejinách. Vyhlásil to premiér SR Eduard Heger (OĽANO) a vyjadril hlbokú a úprimnú sústrasť kráľovskej rodine, ľudu Spojeného kráľovstva a krajinám britského Commonwealthu.

Spôsob, akým vládla svojej krajine a pristupovala k ťažkým okamihom v osobnom či verejnom živote je podľa premiéra inšpiráciou pre všetkých. "Vždy z nej vyžarovala sila a dôstojnosť. Dokonca aj vo chvíľach, keď pochovávala milovaného manžela princa Phillipa. Pretože Alžbeta II. nebola len kráľovnou, ale aj manželkou a matkou," vyhlásil Heger.

Pripomenul, že Alžbeta II. na trón nastúpila ako mladá 26-ročná žena a odvtedy každý deň neúnavne a dôsledne pracovala pre svoju krajinu. "V službe národu strávila neuveriteľných 70 rokov, za čo jej patrí nesmierna úcta, obdiv a vďaka," skonštatoval predseda vlády.



Na britskú kráľovnú Alžbetu II. spomínajú aj viacerí ministri

Osobnosť zosnulej britskej kráľovnej Alžbety II. si pripomínajú aj viacerí slovenskí ministri. "Navždy odišla mimoriadna osobnosť svetovej politiky, česť jej pamiatke," napísal minister obrany Jaroslav Naď na sociálnej sieti. Hrdo, láskavo a slušne viedla podľa jeho slov krajinu v prosperujúcich momentoch, ale jej veľkosť sa ukázala najmä v ťažkých časoch.

"Patrilo jej viacero superlatívov: bola nielen najdlhšie vládnucim britským panovníkom, najdlhšie vládnucim súčasným panovníkom sveta, najdlhšie pôsobiacou ženskou hlavou štátu v histórii alebo najstaršou žijúcou panovníčkou na svete," reagoval minister vnútra Roman Mikulec. Poukázal na to, že zasvätila svoj život službe vlasti, a to aj ako dobrovoľná mladá vojačka počas druhej svetovej vojny. "Navždy preto zostane inšpiráciou a vzorom," poznamenal na sociálnej sieti.

Minister školstva Branislav Gröhling pripomenul, že vo februári oslávila "neuveriteľné" 70. výročie od nástupu na trón. "Bola ikonou a symbolom britskej monarchie," dodal na sociálnej sieti.

Správa o úmrtí Alžbety II. zarmútila ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú. Poukázala na to, že svojou osobnosťou si získala rešpekt svetových lídrov a pre mnohých bola vzorom. "Spomínať na ňu budeme aj cez mnohé jej výroky, ktoré nestrácajú na aktuálnosti. Za všetky by som teraz spomenula: 'Dnes potrebujeme špeciálny druh odvahy. Nie ten, ktorý treba do boja, ale taký, vďaka ktorému sa zastaneme všetkého, o čom vieme, že je správne, všetkého, čo je pravdivé a čestné," zhrnula na sociálnej sieti.

I. Korčok: Odišla osobnosť reprezentujúca demokratické hodnoty i službu vlasti

Odišla osobnosť, ktorá nezmazateľným spôsobom reprezentovala demokratické hodnoty, identitu Spojeného kráľovstva a službu vlasti. V reakcii na úmrtie kráľovnej Alžbety II. to na sociálnej sieti vyhlásil minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS).

"Telefonoval som s britským veľvyslancom na Slovensku Nigelom Bakerom, ktorému som vyjadril úprimnú sústrasť v súvislosti s úmrtím Jej veličenstva Kráľovnej Alžbety II.," doplnil Korčok.

Úprimnú sústrasť obyvateľom a kráľovskej rodine vyjadril aj veľvyslanec Slovenska v Spojenom kráľovstve Veľkej Británie a Severného Írska Róbert Ondrejcsák. Alžbeta II. bola podľa neho stelesnením jednoty britského národa, symbolom, ale aj veľmi dôležitou osobnosťou, ktorá reálne formovala históriu. "Zažila všetky dôležité míľniky 20. storočia, aktívne sa podieľala na porážke nacizmu," pripomenul na sociálnej sieti.