Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

MZ SR k záverom NKÚ: Realizuje sa množstvo systémových opatrení

Na archívnej snímke minister zdravotníctva SR Tomáš Drucker. Foto: TASR - Marko Erd

Rezort zdravotníctva prijal program zmien, ktorý pozostáva z 26 projektov pre lepšie zdravotníctvo.

Bratislava 23. februára (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva realizuje množstvo systémových opatrení, ktorých pozitívny efekt jednoznačne potvrdil vo svojich zisteniach aj Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR. Rezort takto reagoval na ukončenie kontrol zo strany NKÚ v zdravotníctve. Ministerstvo podľa svojej hovorkyne Zuzany Eliášovej kontinuálne pracuje na tom, aby sa podmienky v zdravotníctve zlepšovali.

Rezort prijal program zmien, ktorý pozostáva z 26 projektov pre lepšie zdravotníctvo. Súčasné vedenie rezortu zriadilo po svojom nástupe Úrad pre riadenie podriadených organizácií, ktorý koordinuje riadenie štátnych nemocníc s cieľom ich efektívnejšieho fungovania. "Zámerom je dostať nemocnice postupne do vyrovnaného hospodárenia. Ministerstvo zdravotníctva vníma situáciu komplexne, a preto realizuje prostredníctvom svojho Úradu všetky potrebné opatrenia smerujúce k zlepšeniu situácie v nemocniciach," povedala Eliášová.

V oblasti nákupov zdravotníckych zariadení sa podľa Eliášovej zaviedla efektívnosť a transparentnosť. "Ministerstvo zdravotníctva je za to, že centrálne obstarávania sú správna cesta. Ukázalo to aj centrálne obstarávanie CT prístrojov, vďaka ktorému už dnes nakupujú nemocnice aj s viac ako 50-percentnými úsporami," skonštatovala Eliášová. Centrálne sa budú nakupovať aj počítače, postele či magnetické rezonancie.

Lepšiemu spravovaniu štátnych nemocníc má pomôcť aj zriadenie dozorných orgánov či rád riaditeľov. "Sú to kroky, ktoré posilňujú zodpovednosť, prinášajú vyššiu mieru kontroly, a teda aj lepšie hospodárenie v nemocniciach. Prinášanie transparentných a efektívnych opatrení je pre nás základnou podmienkou ďalšieho kvalitatívneho fungovania v rezorte tak pre pacientov, ako aj pre zdravotníckych pracovníkov," zhrnula Eliášová. Ministerstvo sa podľa jej slov snaží o zlepšenie podmienok v nemocniciach aj finančnými príspevkami.

Najvyšší kontrolný úrad SR ukončil komplexnú kontrolu zdravotníctva poslednou štvrtou etapou. Najväčším problémom zdravotníctva je podľa NKÚ zadlženosť štátnych nemocníc, ktoré sa idú v súčasnosti oddlžovať. Ku koncu roka 2016 ich dlh dosiahol viac ako pol miliardy eur.