Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Rečková: Účasť na prevencii rakoviny na Slovensku nie je dostatočná

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Rečková zdôraznila, že v rámci zníženia chorobnosti a úmrtnosti na onkologické ochorenia je dôležitá kontinuálna politická a finančná podpora Národného onkologického programu.

Bratislava 3. februára (TASR) - Témam v oblasti onkológie sa venuje väčšia pozornosť ako v minulosti. Je však zrejmé, že účasť na prevencii nie je dostatočná. Pre TASR to uviedla riaditeľka Národného onkologického inštitútu (NOI) Mária Rečková. Reagovala tak na výsledky správy OECD, podľa ktorej výskyt rakoviny a úmrtnosť na rakovinu na Slovensku presahuje priemer EÚ.

"Počet úmrtí môže vo všeobecnosti odrážať predovšetkým to, v akom štádiu je ochorenie iniciálne diagnostikované, teda čím pokročilejšie, tým je vyššia pravdepodobnosť úmrtia na dané ochorenie, ale môže tiež odrážať celkový zdravotný stav populácie a v neposlednom rade možnosti onkologickej liečby," priblížila.

V prípade rakoviny krčka maternice, pri ktorej Slováci zaznamenávajú jednu z najvyšších mier úmrtnosti, je podľa nej možné ochoreniu predísť. Zdôraznila potrebu primárnej prevencie, teda očkovania proti HPV, a sekundárnej prevencie - skríningového vyšetrenia.

Rečková pripomenula, že vláda v roku 2018 schválila Národný onkologický program a témam v onkológii sa preto venuje väčšia pozornosť ako v minulosti. "Avšak podľa dostupných údajov je zrejmé, že účasť na prevencii na Slovensku nie je dostatočná. Stále je čo doháňať v oblasti dostupnosti onkologickej liečby či podpornej, paliatívnej starostlivosti a starostlivosti na konci života, ale aj v oblasti klinického výskumu," ozrejmila.

Preventívne kroky sa v počte novodiagnostikovaných prípadov a v štatistikách mortality podľa nej prejavia až neskôr. "Môže to byť rádovo až aj o desať rokov, preto uskutočnené kroky nemusia byť v súčasnosti ešte viditeľné," doplnila. Krátkodobé ukazovatele však podľa nej tiež neukazujú zvýšenie účasti na onkologickom skríningu.

Rečková zdôraznila, že v rámci zníženia chorobnosti a úmrtnosti na onkologické ochorenia je dôležitá kontinuálna politická a finančná podpora Národného onkologického programu. V ňom sú podľa nej zastrešené všetky aktivity od prevencie cez diagnostiku, liečbu, po výskum a vývoj. "V rámci Národného onkologického programu sú zadefinované aj osvetové a edukačné aktivity, ktoré z tohto pohľadu majú významnú úlohu," dodala.