Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

REFERENDUM: Hlasovacie miestnosti sa zatvorili, spočítavajú sa hlasy

Zatiaľ menší záujem Prievidžanov o referendum iniciované Alianciou za rodinu zaznamenali členovia komisie v okrsku číslo 11. Obyvatelia, ktorých bydlisko spadá pod tento okrsok, môžu svoj hlas odovzdať v priestoroch Základnej školy (ZŠ) na Ulici P. Dobšinského na sídlisku Zapotôčky, ktoré patrí k najmladším sídliskám v Prievidzi. Na snímke priestor na hlasovanie na ZŠ na Ulici P. Dobšinského v Prievidzi 7. februára 2015. Foto: TASR/Alexandra Moštková

Prvé priebežné neoficiálne výsledky všeľudového hlasovania by sa na stránke volbysr.sk mohli objaviť medzi 22.30 až 23.00 h.

Bratislava 7. februára (TASR) - V poradí ôsme referendum v ére samostatného Slovenska sa skončilo. Všetky hlasovacie miestnosti sa zatvorili a začínajú sa spočítavať hlasy. Prvé priebežné neoficiálne výsledky všeľudového hlasovania by sa na stránke volbysr.sk mohli objaviť medzi 22.30 až 23.00 h.

Slováci sa dnes v 4942 hlasovacích miestnostiach mohli vyjadriť k trom otázkam, a síce, či súhlasia s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou; či súhlasia s tým, aby párom alebo skupinám osôb rovnakého pohlavia nebola umožnená adopcia a následná výchova detí a či súhlasia s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo samotné deti nesúhlasia s obsahom vyučovania.



Aby bolo referendum platné, muselo by sa na ňom zúčastniť viac ako 50 percent oprávnených voličov. Z doterajších siedmich bolo platné iba jediné, a to v roku 2003, keď sa občania vyjadrovali k vstupu SR do Európskej únie.

Ako sa právali počas referendového dňa politici, nájdete v tejto správe.


Na priebeh hlasovania dnes dohliadala Ústredná komisia pre referendum (UKR). Jej členovia sa zaoberali viacerými podnetmi. Najviac rezonovali podnety, ktoré upozorňovali, že pri hlasovacích miestnostiach boli umiestnené plagáty alebo pútače, ktoré navádzali ľudí na určitý druh hlasovania. Takýto prípad sa vyskytol napríklad na Karloveskej ulici v Bratislave, kde visela veľká plachta priamo na budove, v ktorej sa hlasuje.

Ďalšie podnety, ktoré smerovali na UKR, upozorňovali napríklad na zlé informovanie voličov v médiách, na nesprávnu aktualizáciu zoznamu voličov v obciach či delegovanie členov do okrskových komisií.

Celkovo bude na spracovaní výsledkov referenda pracovať približne 660 osôb vrátane servisu a logistiky. K dispozícii budú mať 390 počítačov a 180 tlačiarní a ich rukami prejde približne 350.000 tlačív. Novinkou budú prezentácie priebežných výsledkov vo forme grafov a kartogramov.

Definitívne výsledky budú známe po schválení Ústrednou komisiou pre referendum v nedeľu 8. februára, pravdepodobne okolo 10.00 h.